Паисиевци отличници по български език и литература

По традиция възпитаниците на най-старото училище в Кърджали печелят челни места в национални състезания по математика, информатика и природни науки, но постиженията им в сферата на българския език и литературата също са без конкуренция. С изключителни успехи по български език и литература може да се похвали школото тази година – паисиевци показаха отлични знания по  български език и литература  в три поредни състезания и доказаха, че когато се съчетаят труд, упоритост  и талант, отличните резултати не закъсняват.

Най-престижното състезание, свързано с българския език и литературата в страната, е Олимпиадата по БЕЛ. Тя се организира ежегодно от Министерство на образованието на Република България и  се провежда в три кръга: общински, областен и национален.

За участие в националния й кръг двама от тримата класирани ученици от Кърджали са възпитаниците на  СУ „Отец Паисий“ Мерве Мустафа Ремзи от 7. б клас и Александър Александров  от 9.б клас, а  Михаела Солучкова от 9.а клас е  с трети резултат на областния кръг.  Мерве и Александър ще премерят сили с олимпийците от цялата страна на 7 април  в Хисаря, когато ще се проведе националния кръг на надпреварата.

Учителите по български език  на Мерве и Алекс Станка Стамова  и Звезделина Гечева не крият гордостта си: „Мерве е отлична ученичка, притежава трайни навици за учене, усърдие и постоянство. Инициативна и отговорна, с подчертан интерес към българския език и литературата, тя активно участва в конкурси, състезания, олимпиади,  проекти. Настоящият й успех не е изненада, той е резултат от постоянство, амбиция и самодисциплина.  През годините е постигала високи резултати – класиране на Национален кръг на състезанието „ Стъпала на знанието“ и достойно представяне в „ „Любословие“. – казва Станка Стамова, а Звезделина Гечева споделя: „Александър е пример за упорит труд, системност, задълбочени аналитични умения, трудолюбие и любознателност, съчетани с талант, мечти и дръзновение. Успехите му в областта на езика и литературата доказват всичко това. За втора поредна година е класиран на първо място в своята възрастова група в Националното състезание по български език и литература „Любословие“, а в „Стъпала на знанието“ е финалист: предстои участието му в последния етап на съревнованието през месец май.  Алекс е момче с невероятен творчески устрем и съзидателна енергия, участва в не едно състезание и в надпреварите демонстрира задълбочени познания, отлични езикови умения, асоциативно, логическо и творческо мислене.“

Отлично бе представянето на паисиевци и в още две национални състезания по български език – „Стъпала на знанието“ и „Любословие“.

В тринадесетото издание на националното състезание по български език и литература „Любословие” Александър Александров  от 9.б клас заема I място, на  II място е Габриела Янкова от 9.а, а Георги Димитров от 9.а и Радост Николаева Колева от 10.а са на IV място.

„Стъпала на знанието“ е инициатива на сдружението „Десет книги” и се провежда в три кръга. Повечето от участвалите паисиевци  успешно преминаха първите два кръга и това им даде възможност да участват и в последния етап от състезанието.  Класирани за националния кръг са петокласниците с преподавател Веселина Кючукова: Гюлара Методиева, Деяна Христова, Ева Славкова, Еда Сейдахмед, Елица Петкова, Енисе Сали, Ростислава Бояджиева и Теодора Тодорова; седмокласниците с преподавател Станка Стамова: Мерве Ремзи, Никола Калчев, Габриела  Вълчева, София  Иванова, Ниляй Сали; осмокласниците и деветокласниците на Звезделина Гечева Александра Найденова, Габриела Чилингирова, Александър Александров и Габриела Янкова; десетокласниците с преподавател Светлана Йовчева Жанет Митева, Лъчезар Панов и Синем Шериф; единадесетокласниците на Светлана Йовчева и Красимира Георгиева Виктория Величкова, Джансу Аптикадир, Дуйгу Шахин, Емел Хасан, Есра Халил, Неше Юсеин и зрелостниците с преподавател Красимира Георгиева  Йекта Аптурахман и Павел Милев. Много добре се представиха и Александра Найденова, Георги Гечев и Стефания Илиева от 8.а клас и Арзу Али от 9.а клас.

 Силно  бе присъствието на паисиевци и на творческата сцена –  младите   творци на „Паисий“  отново се наредиха на челните места в различни литературни конкурси. В Националния конкурс за създаване на авторски текст на тема: „Мечтите се сбъдват” грамоти получиха Габриела Янкова от 9.а клас и Александра Найденова – 8.а клас, а текстовете на двете момичета са част от сборник, издаден от организаторите на I Национален конкурс за създаване на авторски текст на тема: „Мечтите се сбъдват”.  За Габриела това не е единствения успех на литературната сцена. Нейният талант е оценен и   от националните конкурси „Завещано от Апостола“  – тя заема I място и  е единственият класиран  участник от област Кърджали; в Националния ученически конкурс, посветен на 1 ноември – Деня на народните будители, обявен от община Димитровград, Габриела Янкова печели II място във възрастова група VIII – XII клас с разработка на тема: „Трудният път на пробуждането“; в Националния конкурс „Народни будители“- 2023, обявен от хасковския Младежки център Габи се нарежда на III място с презентацията си във втора възрастова група (VIII – XII клас).

СУ „Отец Паисий“ поздравява всички отличени ученици и техните учители, пожелава им все така достойно да представят себе си, училището и града на национално поприще.

Последвайте ни и във Facebook

 

1 Отговор

  1. ИМ каза:

    Поздравления за отличените ученици и за техните учители! Достойни успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *