Касираха местните избори в Хасково, връща се общинският съвет от предишния мандат Президентът трябва да насрочи избори, 3 в 1 не е възможен вариант

След окончателното решение за Върховния административен съд за отмяна на избора на общински съветници в Хасково в местния парламент се връщат тези от предишния мандат 2019 – 2023 година. Те ще имат правомощия до избирането на нов Общински съвет, пипе Хасково.инфо/

На практика с решението на ВАС се прекратяват правомощията на досегашния общински съвет и се възстановяват тези на предишния, обясни пред Haskovo.info председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов. ОИК ще уведоми председателя на Общинския съвет, че трябва да свика на заседание предишните общински съветници.

Днес ОИК ще има спешно заседание, на което ще вземе решение да уведоми ЦИК за решението на ВАС, които пък трябва да уведомят президента. Със свой указ той трябва да насрочи новите избори за общински съвет.

Очаква се датата да бъде 23 или 30 юни. Както вече стана ясно, няма вариант изборите да бъдат 3в1 заедно с парламентарните и европейските, тъй като местният вот се организира по различен начин.

Всички решения на Общински съвет – Хасково, които са взети от избирането му досега остават в сила и не са уязвими заради касирането на изборите, обясни още Якимов. Отмяната на вота действа „за бъдеще“ и няма как да е причина за поставяне под съмнение на работата му досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *