Добавките ще се плащат от 26 април, а пенсиите – от 7 май С бурни дебати парламентът гласува по 100 лв. към ниските пенсии

Великденските добавки към ниските пенсии ще се плащат от 26 април, а пенсиите за май – от 7 май. Това съобщи НОИ, след като депутатите гласуваха окончателно решението за допълнителното плащане.

Така на 26 април добавките ще са налични по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. Предстои да се уточни с „Български пощи“ графикът, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците, уточняват от осигурителния институт.

Майските пенсии ще се изплащат по стандартния график между 7 и 20 май. Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.

След над час и половина бурни дебати Народното събрание гласува по 100 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери, чиито пенсии са до линията на бедност (до 526 лв. включително). Само ПП-ДБ не подкрепи решението, като заедно с един депутат от ИТН гласуваха „въздържал се“. ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Възраждане“ гласуваха единно „за“. Парите – 54 млн. лв., трябва да дойдат от бюджета на държавното обществено осигуряване, като от НОИ успокоиха, че няма да представляват проблем и няма да поставят в риск увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли по швейцарското правило.

Дебатът мина през пудели, козунаци, джипки и сглобки

БСП сърцато се мъчи да убеди колегите си да приемат диференцирани добавки за всички пенсионери – 100 лв. за тези под линията на бедност и 50 лв. за всички останали. „Не можем да направим за всички, защото ще е необходим трансфер от бюджета, а сега имаме служебен кабинет. Когато имаме редовен кабинет, можем да се върнем към това предложение на БСП“, каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) преди гласуването. Предложението на Левицата получи подкрепа от „Възраждане“, трима от ГЕРБ-СДС и един от ДПС. Това я окрили да поиска прегласуване, като тогава гласовете й се увеличиха до петима от ГЕРБ-СДС, но депутатът от ДПС размисли и се въздържа.

Дебатът беше пълен преглед на скандалите от последните дни и се разходи през пудели, контрабандисти, „Топлофикация София“, БЕХ, джипки, сглобки и др. Намесен бе даже козунакът без глутен на най-известната сладкарница сред политиците – тази на Линда, съпругата на Кирил Петков. Вносителите – ГЕРБ и ДПС, почти не участваха в пререканията и през повечето време само гледаха сеир.

ПП-ДБ беше големият губещ от дебата. В комисиите коалицията имаше доста по-смислена позиция. „Нямаме големи възражения срещу това бедните хора, които нямат добър стандарт на живот, да получат за празници два пъти в годината суми. Но не сме съгласни с предложените механизми“, коментира например Георги Ганев и предложи да се запише в законите, че два пъти годишно бедните имат право на добавки. Днес в залата обаче думата взеха само Искрен Митев, Мирослав Иванов, Явор Божанков и Михал Камбарев, и то със слаби политически реплики, с които си навлякоха единствено още по-яростни коментари, без да могат да отиграят добре какво бе постигнато с пенсиите при тяхното управление. Разбира се, техният коз е, че бранят позицията на мнозинството пенсионери, които остават без добавки.

„Няма да участваме в състезанието кой е по-щедър и в подхвърлянето на пари от джипката. Това решение е несправедливо – половин милион ще получат нещо, а останалите милион и половина няма да получат нищо. Няма да участваме в разделянето на българските граждани, и то на празници“, заяви Искрен Митев. И той, и Камбарев четоха в залата коментари на обидени пенсионери от групата над линията на бедност. С което веднага ги нападнаха от БСП защо не подкрепят тяхното решение, което е за всички. Камбарев си позволи и да плаши, че добавките ще поставят в риск юлското увеличение.

Иначе неизвестният депутат Марин Маринов от ГЕРБ стана повод за размяна на няколко крилати реплики в залата. „Докато джипката обикаляше България, се строеше, нещата вървяха в правилната посока. Във вашата джипка на предната седалка се возеха пудели, а на задната – контрабандисти“, заяви Маринов. „Гледаме пудела, а никой не вижда слона в залата – че повечето народни представители в залата трябва да бъдат арестувани“, отвърна му Искрен Митев. „Вие сте счетоводни мошеници и ако имат малко акъл ГЕРБ, сега ще ви изкарат всичко, освен пуделите и схемите“, включи се и Цончо Ганев от „Възраждане“.

„На мен ми е неудобно, че стоим тук и спорим за 50 лв. еднократно. Сега спорим за цената на един козунак от една сладкарница. Когато добавката беше 40 лв., можеше да се купи половин агне, а сега с 50 лв. не може да се купи един козунак“, с голямо удоволствие нападна ПП-ДБ Георги Свиленски (БСП). „Точно така, без глутен“, добави той, когато от залата му подсказаха. „Цяла България плаща подаръка за „Топлофикация София“, а вие имате наглостта да казвате, че нямате пари“, допълни и Драгомир Стойнев (БСП).

След час и 40 минути подобни разправии Йордан Цонев предложи прекратяване на дебата. Той напомни на разпалените си колеги, че пенсиите ги плащат работещите и работодателите, а не депутатите в тази зала. Радостин Василев поиска да чуе мнението по въпроса на Кирил Петков, но мнозинството вече бе изгубило интерес към спора.

Отвън Петков все пак взе отношение по въпроса. „Това са еднократно подхвърлени пари от джипката. Днес се даде реално предизборна добавка, която се даваше по време на управлението на ГЕРБ, само за да се замазват очите на едни пенсионери. И това, което е по-лошото в днешния ден, е, че 1,5 млн. пенсионери не получават тази добавка, а само половин милион“, коментира той. С коментарите продължиха и от БСП, които определиха днешното решение като половинчато и несправедливо.

Източник: sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *