Наистина ли графът на Сандвич е изобретил сандвича? Монтагю, заклет комарджия, бил на масата за игра на карти в продължение на 24 часа, когато, без да иска да прекъсне маратона си, той извикал слугата си да му донесе две филийки хляб с резен телешко между тях

Четвъртият граф на Сандвич измислил удобен начин за хапване, за да може да продължи да играе карти или поне така гласи легендата.

Джон Монтагю станал четвърти граф Сандвич на 10-годишна възраст през 1729 г. По-късно той служил на няколко политически длъжности през живота си, включително като главен началник на пощите, държавен секретар за Северния департамент (предшественик на Министерството на външните работи) и Първи лорд на Адмиралтейството по време на Американската война за независимост.

Но нищо от това не може да се сравни с най-голямото му наследство, като предполагаемото му създаване на сандвича.

Всичко започнало през 1762. Монтагю, заклет картоиграч, бил на масата за игра в продължение на 24 часа, когато, без да иска да прекъсне маратона си, той извикал слугата си да му донесе две филийки хляб с резен телешко между тях. Това му хрумнало, за да може да продължи да играе. И така, първият сандвич бил сътворен.

Въпреки че това би се счело като грешка в грузинското висше общество – да се храни човек толкова неофициално и без прибори, приятелите на графа скоро поискали „да имат същото като на Сандвич“. И така, името на сандвича също било създадено.

Кой е изобретил сандвича?

Историята най-вероятно е апокрифна и има различия във версиите. Една от тях предполага, че графът просто поискал нещо, което може да яде с ръце, а слугата или готвачът е бил този, който всъщност е измислил комбинацията от хляб и месо. Друга история твърди, че той поискал революционната храна не на на масата за карти, а докато работел усилено на бюрото си.

Концепцията за удобната и лесна за приготвяне храна със сигурност е съществувала преди граф Сандвич – и това е преди да влезем в дискусията какво представлява сандвичът на първо място. Може ли храната, приготвена от еврейския лидер от I-ви век пр. н. е., Хилел Стария, за пасхалния седер – горчиви билки и може би агнешко между маца – да се нарече сандвич?

Графът може и да не го е измислил, но със сигурност е човекът, на когото е кръстен сандвичът. През 1762 г., същата година на предполагаемата история за произхода, уважаваният историк Едуард Гибън написал в дневника си: „Двадесет или тридесет, може би, от първите мъже в кралството, в смисъл на мода и богатство, на малки маси, покрити със салфетка в средата на кафене, вечеряха студено месо или сандвич и пиеха по чаша пунш.

Това предполага, че историята явно се разпространила бързо и може би графът е популяризирал сандвича, а не го е изобретил.

И станало много популярно. В книгата от 1772 г. „Пътуване до Лондон: Или нови наблюдения върху Англия и нейните жители“, френският пътеписец Пиер-Жан Гросли затвърдил историята, посочвайки: „Това ново ястие стана много модно по време на моето пребиваване в Лондон. Беше наречено с името на министъра, който го изобрети.

Заслужава да се отбележи, че първият граф, Едуард Монтагю, избрал да вземе името на град Сандвич в Кент, тъй като по онова време е бил голямо английско пристанище. Ако беше избрал името си малко по-късно, тогава може би днес щяхме да ядем Портсмут с шунка и сирене за обяд.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *