Учениците по информационни технологии в Електрониката нямат тетрадки Включвам умело играта в учебния процес, казва преподавателката в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ в Кърджали инж. Антония де Аморим

  • Гимназистите спечелиха награда за своята машина за мачкане и рециклиране на кенчета

Мария Парликова

Инж. Антония де Аморим е млад и амбициозен учител по компютърна техника и технологии и информационни технологии в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в Кърджали. Тя е винаги усмихната и в добро настроение. Завършва магистратура в Техническия университет в София със специалност „Телекомуникации“. Веднага след дипломирането си започва  работа като сервизен инженер в голяма българска IT  компания, а после – като консултант в европейска IT компания. Завръща се в родния си Кърджали и започва работа като учител по практическо обучение и информационни технологии в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“.

Към настоящия момент следва и докторантура във факултет „Автоматика“ в Техническия университет – София.

„В часовете по информационни технологии не са нужни тетрадки“, разказва инж. Антония де Аморим. Вместо това децата пишат плановете си на Word и ги качват в папка на компютър.

„Това е по-лесно и по-достъпно за учениците, защото те едновременно тренират писането и не се оправдават, че са си забравили тетрадките”, добавя тя.

Майката и бабата на инж. Де Аморим са учители и това е причината през 2021 г. и тя да реши да поеме по този професионален път. След като придобива педагогическа правоспособност за учител по информационни технологии и математика, започва да търси реализация в тази сфера. Когато се освобождава място в Професионалната гимназията по електроника, решава да кандидатства и за щастие, веднага я назначават на работа.

По време на часовете си инж. Де Аморим винаги се опитва да заинтригува учениците в процеса на работа.

Гимназистите сами поддържат училищните компютри, принтерите, дори и самата интернет мрежа.

От момента, в който започват изучаването на професионалните предмети в областта на компютърната техника и технологии, младата преподавателка се стреми да ги въвлече в процеса на изучаваната професия. Категорична е, че учениците трябва да усетят какво е да бъдеш техник. Нужно е да разберат какви умения и знания ще им бъдат необходими в бъдещата им кариера.

„С телефоните всичко се случва много бързо. Затова се опитвам часовете ми да бъдат по-интерактивни“, обяснява учителят.

За целите на образователния процес използва мултимедия, 3D принтери и други технологии. На мнение е, че за да бъде обучението по-лесно и разбираемо за учениците, трябва да се използват информационни ресурси и играта да бъде умело включена в учебния процес. Добре осъзнава, че децата са много различни, затова и подходът към тях не може да бъде един и същ. Винаги е насреща при необходимост от допълнителна работа с конкретен ученик.

През учебната 2022/ 2023 г. Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ в Кърджали участва в конференцията на ХТМУ в София по информационни технологии и автоматика – „ИТА 2023“. Възпитаниците на инж. Де Аморим се представят повече от добре и тази година отново ще участват в конференцията.

През настоящата учебна година печелят второ място в националния конкурс-изложение „Младежко техническо творчество 2023“ в Горна Оряховица. Под ръководството на учители, сред които е инж. Антония де Аморим, учениците създават машина за мачкане и рециклиране на кенчета, 3D принтиран дигитално механичен часовник, самобалансиращ се робот, модел на компютър, който изглежда като самолетоносач, и макет за електроснабдяване на потребители от трета категория.

В началото учениците ѝ я посрещат с недоверие. Те не очакват жена инженер в часовете по практика. Вероятно защото е прието да се смята, че от техника разбират само мъжете. Инж. Де Аморим обаче за много кратко време се доказва и печели вниманието на учениците.

Освен часовете по компютърна техника и технологии и по информационни технологии инж. Де Аморим е и класен ръководител на IXВ клас в специалността „Компютърна техника и технологии“. Комуникацията с учениците и родителите е много добра. Те се обръщат към нея при всеки проблем и тя може да разчита на тях по всяко време.

Принципът на работата ѝ е винаги да бъде с усмивка.

„Аз съм весел човек. Когато се случва нещо лошо, се опитвам да го погледна от позитивната му страна. Винаги търся положителното във всяка ситуация. На учениците си постоянно повтарям, че докато всички са живи и здрави, нищо не е непоправимо и винаги можем да се справим с даден проблем, стига да не се отказваме“, споделя тя.

На въпрос дали възрастта в работата ѝ е предимство или недостатък, отговаря отново с усмивка: „Това, че съм млад учител, ми помага, тъй като съм по-близо до учениците и ги разбирам по-добре. Това да си по-млад или по-възрастен учител, е много различно. Ние сме по-гъвкави относно работата с технологии, но пък ни липсва опитът на по-възрастните колеги в професията. Важното е, че винаги работим в екип и така успяваме да постигнем перфектни резултати в полза на знанията и уменията на учениците“.

Източник: azbuki.bg

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Али осман каза:

    Ученик съм от Електроника и имам 14 часа седмично при нея повечето пъти я няма в часовете винаги е без настроение и ядосана много дискриминация прави и си отделя учениците си и си има любими ученици тя не заслужава да е учителка незнае как да се държи с деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *