Защо в Ивайловград мирише на смокини, разказват в кратки клипове Скоро заснетият материал ще бъдат събран във филм

Нов живот

Общинският исторически музей в Ивайловград работи по два проекта за изграждане, развиване, показване на нематериалното културно наследство.

Музеят

Единият е „Недоволният читател“, в който пишем и разказваме, общуваме с книгите, с хората, и разчупваме стереотипа за недоволен читател.

Мандрица

Другият проект е „Градски приказки“, със съдействието на Нов български университет и други професионалисти. По него снимаме поредица от филми за историята, за кукерството, за църквите, за културата, за хората на Ивайловград. И двата проекта ги реализираме напълно безплатно и с финансовата подкрепа и съдействието на Национален фонд Култура и Община Ивайловград. Разбира се хората могат да видят какво правим в фейсбук страницата на двата проекта, както и в YouTube каналите. Това сподели пред „Нов живот“ Богдана Богданова, археолог в Общинския исторически музей.

Свирачи

Идеята на специалистите е да популяризират Ивайловградския край, през погледа на обектива, но по един по-модерен начин. Показват села като Мандрица, където архитектурата продължава да оцелява в годините, квартал Лъджа, с традиционните кукери, села като Свирачи, запазило своя дух, напук на годините.

Богдана Богданова

Канят хората да застанат смело пред камерата и да говорят без редакция защо си заслужава да посетят този край, защо въздухът в Ивайловград мирише на смокини, защо виното тук е най-пивко и защо тук местните са най-гостоприемни. Досега успяхме да заснемем страшно много материали. Те в скоро време ще се превърнат във филм. Вникнахме в историята на Малайзийските българи, преселили се тук преди 110 години. Разказаха ни и видяхме страхотни истории, добавя Богданова.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *