На 20 април Библиотеката в Кърджали става на 65 години

  • От 1983 г. носи името на поета Никола Вапцаров

Нов живот

Регионалната библиотека «Н.Й.Вапцаров» в Кърджали е създадена през 1959 година. Като база е използвана събраната сбирка от книги в Читалище „Обединение“.

Започва работа с 20 000 тома фонд, предимно художествена и развлекателна литературата, за да достигне днес над 400 000 библиотечни единици (книги, периодични издания, богата фонотека, аудио и видео записи и други нетрадиционни носители).

През 1983 г. на Окръжната библиотека е дадено името на поета Никола Йонков Вапцаров.

След новото административно деление на страната, библиотеката става общинска. Наречена е Универсална научна библиотека, но запазва методическите си функции.

Води се Регионална библиотека за област Кърджали от 7 април 2006 г. От тогава е основно книгохранилище и е най-големият общодостъпен информационен институт, утвърдил се справочно-библиографски, краеведски и методически център.

Продължава да усъвършенства своята дейност като през 2005 година са въведени автоматизиране на библиотечно-библиографските процеси. Изградената локална мрежа с включени 10 компютърни конфигурации и Интернет предлага достъп до библиографски и административни български и чужди бази данни.

Библиотеката участва в национални и международни проекти и програми и се развива като информационен институт.

По американско-българския проект за библиотечен обмен ABLE през 2003 година е открит Информационен интернет център ”Библионет”, подкрепен от Ресурсния център за международна дейност в Айова и Бюрото по образование и културна дейност на Държавния департамент на САЩ. Финансиран е от AOL (America Online) в партньорство с Корпуса на мира и съфинансиран от община Кърджали. Като част от проекта гостува Пол Паладино, директор на публичната библиотека в Монтроуз, щата Колорадо.

Пол Паладино, директор на публичната библиотека в Монтроуз, щата Колорадо, гостува през 2003 г.

 

Библиотеката работи усилено по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” и “Глобални библиотеки – България» с основен донор Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Става възможно безплатно обучение по начална компютърна грамотност на много читатели от различни възрасти, както и на всички читалищни библиотекари по 5 направления. Получава и оборудване с 24 компютърни конфигурации,сървър, лаптоп, цветен принтер, мултифункционално устройство, проектор.

През 2018 година по проект Генерация код /Generation code/ на Фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепа от Посолството на САЩ, библиотеката получава 10 робота Финч, 6 програмируеми играчки Пчела-робот /Bee-Bot/ и 10 игрални табла за работа с тях., закупен е скенер А3 за дигитализация на библиотечни документи.

През 2018 г. библиотеката получава 10 робота Финч

 

Колективът получава заслужено признание на тържеството за 60-тата годишнина на библиотеката, когато кметът инж. Хасан Азис връчва на директора Уляна Ганева почетен знак и плакет Златен герб на община Кърджали и подарява икона на Св.Св.Кирил и Методий. Министерство на културата пък удостоява библиотеката с грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Кметът инж. Хасан Азис връчва на директора Уляна Ганева почетен знак и плакет Златен герб на община Кърджали и подарява икона на Св.Св.Кирил и Методий

 

На тържеството за 60-тата годишнина на библиотеката

 

През последните години дейността на библиотеката се характеризира с въвеждането на нови технологии в основните дейности и разширяването на обхвата на читателите – ученици, студенти, специалисти в различни области на знанието, граждани. Реализирани са интересни проекти като „Стрийт фест 3Е /Еманципация, Ерудираност, Емпатия” , с подкрепа на Български фонд за жените, „Градът на чаплите“, изпълняван от Фондация „Надежда” – Кърджали по програма „Ти и ЛИДЛ за по-добър живот”, „Бинарно прегаряне” по Програма „Социално ангажирани изкуства“ в модул: „Кампании за адресиране на социален проблем чрез изкуство“ на НФ „Култура”.

„Бинарно прегаряне” е сред най-интересните проекти през последните години

 

По проекта „Дигитални трансформации“, финансиран от Национален фонд „Култура”, дигитализира илюстрации на известния художник Владимир Чукич, публикувани в издания на вестник „Нов живот“ през годините. 100 от тях бяха показани на кърджалийци във флашмоб.Успешната реализация на последните проекти донесе номинация и грамота Елисавета Кехайова, директор на Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ от Българският хелзинкски комитет.

Успешната реализация на последните проекти донесе номинация и грамота Елисавета Кехайова, директор на Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ от Българският хелзинкски комитет

Десетки специалисти с голяма любов се изграждали и продължават да изграждат библиотеката през 65 години, за да се превърне тя в един от водещите културни институти в града и региона.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *