COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (156); 17/08 (142 ↓) ; 18/08 (130 ↓) ; 19/08 (118 ↓)

„Шейтан дере“ край Рабово – магическа красота, преплетена с предания

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, ще ви отведем в община Стамболово, за да ви разкажем за уникалния каньон известен като „Шейтан дере“.

На около 2 километра от село Рабово, община Стамболово, на границата между област Хасково и област Кърджали, хилядолетия наред река Арда бавно и спокойно издълбава близо един километров каньон, който днес е едно от най-живописните и красиви кътчета по географските ни ширини. Удивителният пролом, наречен „Дяволска река” или „Шейтан дере”, оформил се под стената на язовир Студен кладенец, е съставен от призматично напукан латитов поток. Според геолозите, природният феномен се дължи на вулканичния произход на почвата и е резултат от застинала тук лава. Преди милиони години в тази част от коритото на реката, в резултат на активна вулканична дейност, се образуват кратери, които по-късно са частично разрушени от водата. В района се формират големи минерални жили с кварцови и халцедонови включения. Преди неукротимите води на Арда да се влеят в язовир Студен кладенец, бързата вода разнася отломки от тях, като в резултат на въртеливото движение при среща със скалите ги стърже и постепенно започва да разяжда. Оформилите се вдлъбнатини, които с течение на времето придобиват по-масивен характер, стават причина за големи дупки в скалите, които геолозите наричат „абразивни кладенци”. Тяхната големина е различна, като варира от съвсем малки с диаметър 20 см. и дълбочина 10 см., до огромни с диаметър до 8 метра и дълбочина до 30 метра. По този начин изключителните кладенци се превръщат в благоприятно място за укритие на много риби и земноводни. Освен обитателите на водите, тук се наблюдават и някои защитени видове птици, каквито са лешоядите, кръжащи край скалите на надвисналата над язовира крепост Асара.

Името си „Дяволска река“ каньонът получава не само заради прекрасния ландшафт, но и заради легендите, които се носят за него. Според местната легенда големите дупки в каньона са направени от „шейтана“ (турското название на дявола) и който паднел в тях, не излизал никога от там – нито жив, нито мъртъв. Тайнствена сила го повличала към неземен свят, откъдето връщане нямало. Преданията разказват още, че само Дяволът можел да създаде подобно страшно, опасно, но и много подмамващо с красотата си място. Народната памет е запазила и спомен за това как само истински смелите можели да прескочат водите на Арда, без да паднат в опасните води и да бъдат завлечени в подземния свят. Тези легенди придават на Дяволския каньон допълнителна магия, която всеки може да усети, когато посети мястото.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Unikalno miasto ! Triabva da se vidi na miasto i otblizo . Strahoten peizaj , osobeno prez proletta,kogato tsaftyat divite bojuri naokolo .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!