Носителят на наградата „Петя Караколева” Тодор Каракашев представя нова книга в НЧ „Обединение 1913”днес

Днес от 18.00 часа във фоайето на голямата зала на НЧ „Обединение 1913” Кърджали ще бъде представена новата книга на Тодор Каракашев. Той е един от най-известните автори на приказки, разкази и стихове за деца . Носител е на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” за 2014 г. – в юбилейното й десето издание, което съвпада със 70-годишнината от рождението на писателката, чието име носи.

Книгата  „Фиалата на жреца“ е романтично повествование, в което паралелно са разгърнати приказно и реално. Героите в развитието на действието предприемат рискове и постъпки, за да постигнат благородната си цел – да спасят от крадци и разбойници свещената чаша. Авторът умее да заплита и разплита интриги, да създава напрегнати моменти, за да изпита смелостта и лоялността на участниците в случващото се, да създава подходяща атмосфера, тайнствена и магична при определени обстоятелства.
Писателят е роден през 1955 г. в  Пазарджик. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. Член е на СБП и IBBY – българска секция. Автор е на шест книги: пет от тях за деца и една литературоведска – за творчеството на Михаил Булгаков. Носител е на няколко национални награди за поезия, есе и превод, сред които „Стоян Дринов” – единствения у нас национален конкурс за детска поезия (през 2008 г). Работи върху цикъл книги – изследвания на творчеството на наши автори на литература за деца и юноши – Стоян Дринов, Йордан Стубел, Петър Бобев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *