Ученици от СУ „Васил Левски“ в Крумовград спечелиха златни медали от X-ти Балкански шампионат по фолклор

Нов живот

Учениците от Детска вокална група „Слънца“ и Фолклорна танцова група „Пъстра Китка“ от СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева представиха достойно училището и града с участието си в X Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2022“ в гр. Хисаря от 2 до 5 юни 2022 г.

Повече от 160 фолклорни състава и индивидуални изпълнители представиха музиката, песните и танците си на сцената на НЧ „Иван Вазов 1904“, гр. Хисаря.

X Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2022“ се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с финансовата и логистичната подкрепа на Община Хисаря и се провежда под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за запазване на нематериалното културно наследство.

Певците и танцьорите бяха поканени на сцената на НЧ „Иван Вазов1904“ от Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали, за официалното откриване на X Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2022“.

Малките певци от Детска вокална група „Слънца“ спечелиха златен медал и диплом в категория „Народни песни, модерен аранжимент“. Те бяха наградени с грамота за достойното и с високи художествени стойности представяне и съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, както и  препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Euro Folk“ в Несебър и Слънчев бряг.

За пореден път достойно се представиха и танцьорите от Фолклорна танцова група „Пъстра Китка“, които се върнаха от шампионата със златен медал и диплом в категория „Народни танци, автентичен фолклор“. Те бяха наградени с грамота за достойното и с високи художествени стойности представяне и съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, както и  препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Euro Folk“ в Несебър и Слънчев бряг. На сцената танцьорите представиха традиционни хора от Тракийска и Родопска фолклорни области. С емоционалното си изпълнение те заслужиха аплодисментите на публиката и високата оценка на журито.

Пожелаваме здраве и още успехи на талантите от СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *