Отчайваща ситуация с лекарите в Хасковско, добрият пример е д-р Папазян

Почти всеки четвърти лекар в Хасковска област е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Отчита се и спад на медиците в района.

Най-сериозен е обаче проблемът с общопрактикуващите лекари. Най-възрастното джипи в хасковско е д-р Хари Папазян, който е на 87 години, но все още се грижи за над 1000 пациенти.

Кариерата си д-р Папазян започва преди 60 години. В началото лекува пациенти в различни харманлийски села, а по-късно завежда Хирургичното отделение в болницата в Харманли. Пенсионира се преди 22 и става общопрактикуващ лекар. Казва, че не се отказва от професията, просто защото още може да лекува.

„Железни нерви, много съм търпелив. Търпението ми е огромно и не може да ме ядоса никой. Друго мое качество е здравословното ми състояние“, каза д-р Папазян.

Въпреки че е на 87 години и само преди месец е преминал тежка операция, д-р Папазян посреща пациентите си и днес. Казва, че работи 24 часа и винаги приема обаждания. Затова и пациентите му са безкрайно благодарни.

„С всеотдайност и любов се грижи за пациентите. Бих казала, че е доказан професионалист. Цялото семейство, в случай на нужда, сме се обръщали към д-р Папазян“, твърди негова пациентка.

114 са личните лекари в Хасковско, а най-младият от тях е на 48 години. Според здравната карта в региона трябва да практикуват поне 131 джипита, за да покрият осигурените лица. В момента обаче те са по-малко със 17.

„Това са практики предимно в малки населени места – села, които са и близки, и далечни в Хасково. Организацията, която е създадена, е така, че лекари, чиято основна практика е в общински центрове, покриват по график здравните служби в съответните малки села“, коментира директорът на РЗОК-Хасково – Ирина Колева.

27 от всички лекари в доболничната и болничната помощ са на възраст над 75 години, показва още статистиката. Отчита се и друга негативна тенденция – броят на медицинските сестри също намалява.

Източник: bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *