Голямата оперета откри Кърджали, а Кърджали преоткри оперетата

  • Националният музикален театър «Стефан Македонски» с пълен състав от певци, хор, балет и оркестър гостува за първи път в областния град
  • Спектакълът „Grand Cancan – великата оперета“ бе показан в Кърджали преди София
  • Марияна Арсенова, директор на театъра, споделя: Тук ни хареса, ще се върнем пак

 

Интервю на Валентина ИВАНОВА с Марияна АРСЕНОВА

Родена в град Пловдив, в лекарско семейство. Учи гимназия, в специализирана паралелка по биология. Завършва полувисш медицински институт със специалност акушерство. Завършва оперно пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров”. В последствие придобива магистърска степен по Музикално-сценична режисура.

Била е солистка на Държавна опера гр. Стара Загора. От 1997 г. е в Националния музикален театър  „Стефан Македонски”. От 2010 г. е зам.директор, а от 2015 г.  – директор на театъра.

– Г-жо Арсенова, зарадвахте кърджалийци с един прекрасен спектакъл, дори преди да го видят в София. Как се стигна до гастрола на Националния музикален театър «Стефан Македонски» и то с пълен състав от певци, хор, балет и оркестър?

– Наистина това е събитие, не само за Кърджали, но и за нашия театър. Като погледнах назад в историята на театъра, се оказа, че той в голямата си форма, с голямо заглавие никога не е стъпвал на кърджалийска сцена. Имало е спорадични участия на различни солисти. Доколкото знам, Видин Даскалов е бил чест и много обичан гост тук, поставял е оперети със самодейци от Кърджали преди години. Но като институция, Националният музикален театър „Стефан Македонски” това е първо гостуване. Затова се превърна в един вълнуващ дебют за нас, няма да го забравим. Благодаря на публиката, че ни приветства толкова топло, че ни награди с бурни аплодисменти.

– Не е честа практика предпремиерните спектакли да се показват първо навън. Как се случи да дойдете точно в Кърджали?

– Твърде често хубавите неща стават случайно, без да бъдат търсени  преднамерено. През пролетта ние бяхме избрани за домакини на една от проявите, с който се отбелязаха 30 години от началото на дипломатическите отношения между Република Азербайджан и България. На наша сцена бе показан спектакълът „Аршин мал алан“, много популярен класически мюзикъл, написан от азербайджански автор, постановка на ТМЦ-Кърджали.

Предложението от посолството на страната дойде неочаквано и се наложи в много кратък период от време да го реагираме – да намерим свободна дата, да организираме гостуването … Така се запознахме с директора Гълъб Бочуков и от първия момент се разбра, че сме сродни души по отношение на изкуството. Оттогава датират чудесните ни отношения, изградени покрай тяхното участие. Междувременно решихме да ги продължим, да ги развием. Така дойде идеята да направим едно предприерно представление на този концерт.

Избрахме датата още през пролетта и впрегнахме всичките си усилия, за да стъпи Музикалният театър да стъпи на кърджалийска сцена. Публиката ни хареса и ще поиска да дойдем отново. Надяваме се да е така.

–  Да смятаме ли, че слагата началото на едно трайно сътрудничество, за да очакваме и други представления? Знае се колко е трудно този огромен състав с хор, оркестър, балет да пътува из страната…

–  Музикален театър „Стефан Македонски” като културна институция от национално значение не може да прави абсолютно никакви компромиси нито с броя на изпълнителите, нито с качеството на продукцията – с костюмите, с декорите… Ние държим първенството в жанра на оперетата и мюзикъла в България и, когато тръгнем нанякъде, не можем да сме 5-6 изпълнителя и да се каже, че това е Музикалният театър.

Но си струва усилията. С настроението, с положителните емоции, които създаваме у зрителя, особено в тези, меко казано, интересни времена даваме шанс на хората да избягат от действителността. Предлагаме им нещо вълнуващо. Оперетата е жанрът на красотата и оптимизма. Тя шуми като истинско шампанско. След такива концерти обикновено хората казват: Искаме още! Ние сме готови да се върнем и да им го дадем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *