Любознателни ученици от Крумовград разгледаха археологическия обект край Храстово

Нов живот

Учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ при СУ „Васил Левски“ – Крумовград проведоха археологическа експедиция до откритата късноантична и ранносредновековна крепост в близост до село Храстово, в местността „Язлъ дереси“. Те се срещнаха с ръководителя на разкопките доц. Рабовянов и го засипаха с въпроси.

Крепостта е с площ около 10 декара и е разположена на меандър, който е образуван от р. Кесебир. Любознателните младежи видяха частично запазената крепостна стена и основите на двете големи кули, разкрити от археолозите. Освен останките на крепостта, всеки който се разходи до местността ще може да се наслади и на прекрасните природни картини.

Тази година учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ с разширено изучаване на немски език от СУ „Васил Левски“ – Крумовград са целева група по иновативен проект „Роден край“. Изучават историята на родния край и изготвят материали за популяризирането му. Осмокласниците планират да подготвят и специално издание на историческия бюлетин с информация за района, за крепостта и възможностите за екотуризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *