Ибряма чества юбилей със сватбения си оркестър в София

Световноизвестният български кларнетист Иво Папазов-Ибряма заедно със своя оркестър „Тракия“ е пълнил зала 1 на НДК и многобройни зали по света. Но една от редките му самостоятелни изяви на клубна сцена у нас – според организаторите първата в София за цялата му половинвековна кариера – ще се състои на 26 февруари догодина. В Sofia Live Club под НДК виртуозът ще отбележи пред столичната публика своята 70-та годишнина.

Вече над 50 години този изключителен музикант не слиза от сцената, като продължава да съчетава в музиката си фолклор и традиция, и съумява да издигне оригиналния си музикален стил до световните сцени. В годината на юбилея Ибряма спечели специалната артистична награда на международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022. Призът се връчва от 1999 г. за музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостен принос.

На фестивала „Аполония“ в Созопол през септември, където също отпразнува юбилея си с концерт, той бе удостоен с голямата награда – „Аполон Токсофорос“. Тя се връчва дава от фондация „Аполония“ също от 1999 г.

Иво Папазов е издал многобройни албуми, като два от тях, през 1989- та и 1991-ва, са продуцирани от Джо Бойд (продуцент и на Pink Floyd, Джими Хендрикс и REM). Запознава ги Милчо Левиев, а Бойд специално пристига в България, за да чуе кларинетиста, и си тръгва с твърдото решение да работят заедно.

В конкурса на Радио БиБиСи за уърлд мюзик през 2005 г. Иво Папазов е удостоен с престижната международна награда на публиката за албума си „Панаир“ (Fairground). Западни журналисти сипят суперлативи и го наричат „магьосник“. Инструменталната му техника e описвана като „пределна“, „абсолютна“, стилът му – като „експресивен“, а желанието да експериментира – като „нескончаемо“…  „Това е награда за предишната работа. Постепенно, постепенно сме стигнали дотук. Тръгнахме с „Изгряващия Орфей“, после с „Балканология“. Аз не съм спирал… Това са плодовете от първите неща – не можеш изведнъж да направиш бомба!“, така скромно коментира Ибряма международния успех, застигнал го три десетилетия след сформирането на оркестър „Тракия“ през 1974 г. Оркестърът, който той сформира едва 22-годишен, включва представители на различни етнически групи от всички краища на България, а своеобразният им стил става известен като „сватбарска музика“. В нея турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза, фънка и рока.

Ибрям Хапазов, както е истинското му име, е роден в семейство на потомствени музиканти от Дедеагач – зурнаджии и кларинетисти от ромско-турски произход. Казват, че баща му е първият кларинетист на Тракия, а дядо му Мехмед – майстор на зурната. Самият той започва да свири още на 7 години – първо на акордеон, а после на кларинет.

Ибряма отпразнува кръглата си годишнина на 16 февруари т.г. – де факто на сцената в Sofia Live Club той ще бъде вече на 71. Билети за концерта се продават в мрежата на Eventim, като първите 100 са на промо цена от 35 лева. След това редовната цена ще е 40 лева, а в деня на място – 50.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *