Фондът на Дънди подкрепи пчелина в село Горни Юруци Уникалният манов мед е добре познат в Германия, търси се в интернет магазините

Валентина ИВАНОВА

През 2022 година Фондът за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в Крумовград подкрепи нови 15 проекта за над 2,4 милиона лева. Той е създаден през 2019 година от златодобивната компания «Дънди Прешъс Металс» и общината и дава шанс на предприемачите по-бързо и лесно да развият своя бизнес.

Сред одобрените е и проектът на една малка семейна фирма, която вече трета година добива ценен манов мед край крумовградското село Горни Юруци. Тя е регистрирана в Кърджали под името „Д-р Кох“ и е получила специален немски лиценз, издаден в град Кьолн, за да може да продава своята продукция на дребно в Германия.

Стопанството е създадено от майстора пчелар Златко Матушев. Той е роден в Чукурите, но дълги години е учител в различни села в региона. Целият му живот е свързан със земята и кошерите. В момента има 35, разположени в гората, на около 500 метра край село Горни Юруци. Районът е много богат на различни билки, които се влагат в произвеждания мед. Но мановият е емблемата на фирмата. Добива се от маната по дъба. За образуването са необходими  определени условия, каквито няма на много места в България.

Бурканчетата с деликатеса отиват предимно в Германия, а от миналата година – и в няколко магазина в София и Хасково. Най-много са продажбите в интернет.

Златко Матушев и Катя Крушкова

За бизнеса се грижат енергичният 80-годишен Златко Матушев и снаха му Катя Крушкова, икономист по професия. Фирмата участва със свой щанд на изложението „Произведено в Крумовград“ през лятото на миналата година. Там представители на Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес разясняват своята дейност на участващите предприемачи.

Инж. Любомир Хайнов, генерален мениджър в «Дънди Прешъс Метал» и кметът на Крумовград Себихан Мехмед връчват сертификат и плакет на Златко Матушев

В началото от фирма „Д-р Кох“ се чудят дали да кандидатстват, но впоследствие събират информация и решават да потърсят подкрепа. Подготвят проект за разширяване на земеделското си стопанство край село Горни Юруци и получават одобрение. Предвиждат да добавят нови 70 кошера и да монтират два контейнера /фургона/, които ще бъдат оборудвани с машини за бурканиране на меда, вани за топене, филтри и всичко необходимо за производството. А за превоз на готовата продукция из страната смятат да закупят товарен бус.

Всеки момент фирмата очаква да получи сертификация на своя мед като биопродукт и ще може да го предлага в специални екомагазини.

В края на 2022 година проектът на „Д-р Кох“ е одобрен от Фонда, подписан е договорът с обслужващата банка. В следващите 6 месеца трябва да построят бетонните площадки за контейнерите, според изискванията на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ и да монтират уредите и съоръженията. Според поетите ангажименти, ще назначат двама работници.

Територията около пчелина на Матушеви е много богат на билки. Има над 600 вида и от всеки може да се добива мед. Изобщо България е може би най-богатага на билки страна в Европа – официално са регистрирани над 3600 различни видове.

Освен мед, семейството произвежда и пакетира билки като риган, лавандула, мащерка и др., които отглеждат на своя земя. Количествата са малки, но вече мислят за разширяване и в тази посока.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *