Проф. Любомир Халачев представи листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кърджали Парламентарни избори 2023

  • Хората искат силна лява партия, която да върне разпадналата се държавност
  • Искаме да спре веднага войната в Украйна, да не загиват повече хора и от двете страни, заяви той на срещата със симпатизанти в хотелски комплекс „Арпезос“

Валентина ИВАНОВА

Симпатизанти и членове на партиите от новосформираната Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ се събраха в Кърджали, за да дадат начало на предизборната кампания за парламентарния вот на 2 април 2023 година.

Срещата откри Ангел Коджаманов, областен лидер на АБВ. Той направи разбор на политическата ситуация в страната и в региона. Сподели изненадата си, че тази година на 3 март местната организация на БСП не е поднесла цветя пред паметника на руския войн в „попската“ градина, с което е нарушила дългогодишната традиция.

Водачът проф. Любомир Халачев не е роден в Кърджали, но има ясни и проследими връзки с тракийското движение като наследник на бежанци от Беломорска Тракия. Познат е като режисьор и сценарист на повече от 100 документални филма, бил е преподавател, декан на „Факултета по екранни изкуства“ и два мандата – ректор на НАТФИЗ „Кръстю  Сарафов“.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за вицепрезидент заедно с Ивайло Калфин. Двойката е издигната от инициативен комитет, представляван от Георги Първанов.

На срещата в Кърджали проф. Халачев каза: ЛЕВИЦАТА! не е създадена, защото в България липсват партии, а защото усещаме при разговори с хората, че те упорито искат силна лява партия, която да върне разпадналата се държавност у нас.

Искаме веднага да спре войната в Украйна, за да не загиват повече хора, без значение от коя страна. Колко години ще се договарят и кога ще подпишат мирен договор е втори въпрос.

Имаме ясна програма във всички сфери, готови сме да я изпълним, стига да получим доверието на българския народ и да влезем в парламента.

Недейте да поглеждате към квадратчето „Не подкрепям никого. Гласувайте за тази партия, която ви е най-симпатична. Ние ви предлагаме да подкрепите „Левица“ с номер 14, но изборът е ваш. Важното е всеки да гласува, обобщи проф. Халачев и представи колегите си от листата.

Даниел Толев е управител на магазин в Кърджали, част от голяма верига. Той е втори в листата. След него е Ангел Коджаманов младши, от известен кърджаийски род. Вече е бил кандидат за депутат в предишни избори. Четвърта е родената в града на Арда Елена Георгиева Костова-Петкова. Позната е като дългогодишен юрист на Оловно-цинковия комплекс. Днес е известен адвокат. Макар че живее в Пазарджик от години, тя милее за родния си град. Пети е Марин Пеев, инженер-химик. Последното място е отредено на Иларион Станчев, собственик на хосписи в Хасковско. Той е от Кърджали и повече от 13 години работи в най-трудната част от социалната сфера.

Георги Първанов, президент на Република България от 2002 до 2012 година, инициатор за създаване на коалицията, разказа как се е създала „Левицата“. Сега обединението включва четири формации и граждански структури, но идеята е да вървим напред и един ден да направим една мощна левица и да се върнем във властта, обобщи Първанов. Той не пропусна да изтъкне, че политическата му кариера е свързана с Кърджали, припомни си с носталгия своите три кампании за депутат в града на Арда.

Президентът коментира основните задачи, които си поставя Коалицията в образованието, отбраната, енергетиката, здравеопазването и други сфери. Изтъкна и някои имена като Мая Манолова, Татяна Дончева и други добре познати политици, показали своята решимост да отстояват важни за хората въпроси.

Георги Първанов изрази задоволството си от добре балансираната листа в Девети МИР, където са намерили място и млади ентусиасти, и опитни ветерани.

В речта си се върна към своите три кампании за депутат от Кърджали.

Изтъкна старата си идея за една мощна левица, която един ден да се върне във властта.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!