След 135 години работа на пл. „Народно събрание”, от сряда – 2 септември, Народното събрание се мести в сградата на бившия Партиен дом. Депутатите ще се радват на нова парламентарна зала и на нови удобства в нея.

В новата зала са предвидени места за 270 депутати. Старата сграда до паметника на Цар Освободител ще се използва само за официални тържествени случаи.

Идеята пленарните заседания да бъдат в новата зала „Света София“ датира  повече от 20 години.

Новият дом на депутатите струва 25 млн. лв. Новата зала е по-голяма, работните места ще са широки близо един  метър. Има специално отделени места за министрите, премиера, президента, вицепрезидента и патриарха. Банките в залата са разположени в 12 амфитеатрални реда.

Предвидени са и 26 места за правителството, те са разположени по 13 от двете страни на залата. Има и специални места за президента, вицепрезидента и Патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за официални гости.

Ръководството на парламента ще седи в президиум, където има 7 работни места. Началото и края на всяко пленарно заседание ще отчита звънецът от старата пленарна зала.

„Новото за народните представители е стъкленият покрив, който осигурява естествена светлина на работещите. В него има вградено специално фолио, което пречи на рязката смяна на светлината при различното разположение на слънцето. По-голямото разстояние между седалките, по-големият работен плот, който имат те самите. Усеща се и климатизацията на залата, на съвсем различно ниво е, осветлението е на различно ниво. Вероятно с тази акустика, която е монтирана по стените, ще се осигури и по-комфортна работа и заради звук, и заради начин на заснемане, на предаване на депутатите. Депутатите на този етап ще се изказват от трибуната, както е било досега в старата пленарна зала. С доставката на новото технологично оборудване ще се осигури възможност и за изказване от място”, обясни администраторът Николай Бациев.