Украинското военно министерство: Получили сме само 10% от оръжията, които искаме от Запада

  • Колко бързо ще си върнем окупираните територии наистина зависи от помощта и оръжията, заяви президентът Зеленски

Украйна е получила „около 10 процента от оръжията“, които иска от западните си партньори, за да воюва с руската армия на терен, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

„От оръжията, които са ни нужни, сме поучили около 10 процента“, каза със съжаление заместник-министърката на отбраната Анна Маляр пред украинската телевизия. „Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и да е професионална армията ни, без помощта на западните ни партньори няма да можем да спечелим тази война“, отбеляза тя. Трябва да се определят ясни срокове (за доставките), защото всеки ден забавяне е още един ден, в който е застрашен живота на украинските войници, на нашия народ“, подчерта Маляр.

„Не можем да чакаме прекалено дълго, тъй като положението е много трудно“, заяви тя, особено в Донбас, на изток, където руснаците от няколко седмици малко по малко напредват, до момента, в който на практика ще контролират цялата Луганска област. Маляр призова за точен график в близко бъдеще, а също западните партньори на Украйна да запазят готовността си да подкрепят финансово и военно страната.

По-рано през вчерашния ден украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада да изпрати „по-бързо повече оръжия и военна техника“, тъй като „руснаците имат десет, сто пъти повече“. Според него украинската армия „няма достатъчно оръжия с голям обсег“ и „бронирани автомобили. „Колко бързо ще си върнем окупираните територии наистина зависи от помощта и оръжията“, изпращани от Запада. „Ако ни дадат повече оръжия, ще можем да напреднем“, заяви Зеленски на видеоконференция с датски журналисти.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *