Петя Чотрова е новият говорител на Районната прокуратура в Кърджали

  • Приоритет през тази година ще бъде противодействие на битовата престъпност, кражбите и престъпленията, свързани с посегателствата срещу личността

Валери КОВАЧЕВ

Петя Чотрова е новият говорител на Районната прокуратура в Кърджали. Тя беше представена днес на пресконференция в Районната прокуратура, в която участва и районният прокурор Стоян Моневски.

Петя Чотрова е в региона от 2000-та година. Била младши прокурор, прокурор и районен прокурор. След реформата, с която са закрити малките районни прокуратури преминава към Районна прокуратура в Кърджали. В момента е заместник-районен прокурор. Отскоро е и говорител на Районна прокуратура в Кърджали.

Отворена съм за всякакъв вид комуникация съгласно правилата за медийна комуникация на  Прокуратура, каза тя.

Петя Чотрова съобщи, че общият брой на наблюдаваните преписки от Районната прокуратура в Кърджали за миналата година са 2473, от които 2406 са решени. Преписките, образувани за домашно насилие и закана за убийство – общо 42 са наблюдавани и 16 досъдебни производства. Най активен субект при сезирането на Районната прокуратура от страна на контролните органи е бил НОИ. Има 28 сигнала, касаещи документни престъпления и измами. На следващо място е НАП – 13 сигнала, относно търговци изпаднали в неплатежоспособност. Новообразуваните досъдебни производства през 2022 г.  са 908, от които 205 бързи.

През 2022 г. са наблюдавани 40 досъдебни производства за корупционни престъпления. Приключването и решаването на делата в законно установения срок е налице трайна положителна тенденция. През 2022 г. са внесени общо 406 акта в съда, като са осъдени и санкционирани с влезли в сила решения 407 лица, от които 160 лица за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици и 37 лица за държане на наркотични вещества, уточни Петя Чотрова.

Пострадали от престъпления са общо 428 физически лица и 28 юридически лица.

Основните приоритети на Районната прокуратура за 2023 г. ще бъдат запазване на положителните постигнати резултати, свеждане до минимум върнатите от съда дела и оправдателните присъди, както и подобряване на показателите в административната дейност. Ще продължат усилията за решаване по същество на дела, разследването, по които е продължило три и повече години. Ще продължи полагането на усилия за осигуряването на приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу един и същ обвиняем. Безспорен приоритет на Районната прокуратура в Кърджали през настоящата година ще бъде противодействие на битовата престъпност, на кражбите и престъпленията, свързани с посегателствата срещу личността, заяви Петя Чотрова.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *