Почетоха поета Сабахаттин Али в родния му град Ардино Навършват се 116 години от рождението му

Нов живот

Ученици, граждани и представители на общинска администрация, водени от кмета Изет Шабан се поклониха пред паметника на Сабахаттин Али, писател-реалист, романист, поет, преводач и журналист. Той е роден на днешната дата – 25 февруари, през 1907 година в село Егридере (днешния гр. Ардино), в пределите на Османската империя. Израства в семейство на офицер, което пътува из страната от един гарнизон в друг. Но баща му умира млад и семейството остава в бедност.

Сабахаттин Али завършва учителски колеж в Истанбул.

От 1928 г. до 1930 г. учи във Факултета по филология в Берлинския университет, но след това е принуден да напусне Германия поради скандал, причинен от скарване с германски студенти фашисти, от който тръгват обидни коментари за турския народ.

Произведенията му срещат неприязън от страна на официалните турски власти. Подложен е на преследвания, арестуван е през 1933 година за критика на режима на Ататюрк (чрез стихотворение), но скоро е пуснат от затвора. По време на Втората световна война негови книги се забраняват и публично са изгаряни.

Последният му сборник разкази „Стъклен дворец“ (1947) веднага е забранен от цензурата и е конфискуван.

Убит е на 2 април 1948 г. (41 г.) на турския граничен контролно-пропускателен пункт при Лозенград. Счита се, че убийството е извършено от тайната полиция поради критичните оценки на писателя за политиката на правителството.

В творчеството си рисува нищетата в турското село и живота на дребното чиновничество. Остро критикува капиталистическия режим и профашистката политика на Турция през Втората световна война.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *