Гайдари от 1 до 101 години ще се надсвирват в Златоград на 7 май Организаторите обявиха състава на журито

Нов живот

На 7 май 2023 г. в Златоград отново ще се съберат всички мераклии на възраст от 1 до 101 години, за да се включат в традиционното надсвирване, организирано от общината.

За най-добрите са подготвени награди в четирите възрастови групи, както и специална награда на кмета за най-доброто гайдарско изпълнение на песента “Излел е Дельо хайдутин”.

Вече стана яснен състава на журито, което ще оценява изпълненията. То включва 5 мъже и една дама, всички отдадени на фолклорната музика и гайдарското изкуство:

Тодор Кайков е председател на сдружение Дельо Хайдутин и ръководител на Гайдарски състав Дельо Хайдутин. Преподава гайда в Златоград, Мадан, Рудозем, както с ноти, така и по уникален метод с пръстова система.

Доайенът гайдар Костадин Илчев е основател и ръководител на “101 каба гайди”. Надува гайдата за пръв път 12- годишен, а преди години събра 333-ма гайдари, които поставиха рекорд на „Гинес“. За родопчани самоукият свирач и майстор на каба гайди бай Диньо е жива легенда! Повече от 35 години той работи като преподавател по кабагайда. Бай Диньо е оценен от Регионалния центъра за опазване на нематериалното културното наследство в югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО;

Петър Янев е гайдарят, който винаги съпровожда известната Валя Балканска. Свири и във Виевската група, оркестър „Рожен“, директор на Ансамбъл „Родопа“. Преподавател и съучредител на Българската гайдарска асоциация;

Веселин Козарев е преподавател и директор на Ансамбъл „Еподай“, адвокат по професия.

Златоградският гайдар Серафим Кафеджиев, завършил фолклорното училище в Широка лъка, е познат като пазител на автентичната златоградска – деридерска, песен, човекът, чрез който оживяват историите на Голема река, Табахната, Крушкате.

Дамата в журито е Теодора Игнатова – президент на международната фондация „Тouch Happiness Foundation“ в България и в Демократична Република Конго. Съучредител на Българската гайдарска асоциация.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *