Ценители се събраха на изложбата на Зиятин Нуриев в София Почетният гражданин на Кърджали показва „Изправеният човек“ в галерия „Анел“

  • Куратор е проф. Аксиния Джурова
  • Експозицията може да се види до 30 май

Нов живот

На 15 май в Музей-галерия „Анел“ в София бе открита изложбата „Изправеният човек“ на родения в кърджалийското село мост Зиятин Нуриев. На събитието се събраха художници, скулптори и ценители, сред които бе забелязан дългогодишният приятел на автора и негов колега Вежди Рашидов, също почетен гражданин на Кърджали.

Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, която отбелязва: „Изправеният човек“ на Зиятин Нуриев е търсещият човек, този, който пита, освен „Къде сме и накъде отиваме“, но и защо днес блудният син не може да се завърне? Дали само защото го няма вече разкаянието, или защото нямаме нужда от нравствени притчи?!

Сред внушителните каменни фигури, с височина 2-3 метра и тежащи 200 кг, зрителят се озовава в един фантастичен свят.

 Господ все още не е завършил човека. Ние само си въобразяваме, че той е съвършен. Има още много какво да се доработва по неговата същност – във всички аспекти, измерения и намерения. Така мисли скулпторът Зиятин Нуриев, затова от години изследва твърдостта и изяществото на мрамора, вплита в базалта и дървото човешкото и нечовешкото, чрез които неговото творческо усилие „Незавършен проект за нов човек“ се стреми да оформи блясъка на тази незавършеност.

Авторът вече 30 години преподава в Истанбул – във факултета по изящни изкуства. Негови творби могат да бъдат видени на входа на Момчилград и в Кърджали – скулптурата „Лирата на Орфей“.

Повече пластики има в Турция. Те са предимно в частни колекции или в открита градска среда.

Най-значимата моя работа се намира близо до площад „Таксим“ – пластиката е висока 14 м – това е метална колона пред един от централните турски ТВ канали. На хиподрума до Синята джамия има няколко колони – египетска, римска, византийска – те са еманация на съответната епоха. Моята колона е вид продължение на тази поредица, но все пак тя отразява моето виждане за 21-ви век, казва Зиятин Нуриев.

Изложбата може да се види до 30 май.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *