Повече от 10 години Дънди опазва костенурките на рудник Ада тепе Златодобивната компания доказа, че дейността й и биоразнообразието вървят ръка за ръка

Нов живот

Повече от 10 години „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ заедно със специалисти-зоолози работи по опазване на популациите на два вида застрашени костенурки в района на рудник „Ада тепе“. Всяка намерена костенурка е внимателно прегледана, за да се установи здравословното й състояние. Проектът на златодобивната компания  доказва, че добивната дейност и биоразнообразието могат успешно да съществуват ръка за ръка.

Срещали ли сте костенурки по време на разходка сред природата? За любителите на животните може би една от първите реакции е да опитат да ги нахранят или да ги вдигнат и разгледат. А някои хора дори ги взимат със себе си, за да ги „спасят“.

 

Знаем ли какво наистина е добре за костенурките? Специалистите съветват       ако по време на разходката си срещнем костенурка – да не я пипаме. И със сигурност да не я взимаме със себе си или да я местим. Ако се опитаме да я „спасим“ от дивата природа това означава да я откъснем от местообитанието й, да я лишим едно изчезващо животно от дома му и от шанса да има поколение.

Костенурките са едновременно най-древната и най-застрашената от изчезване група гръбначни животни. В България се срещат 2 вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата. И двата вида могат да бъдат видяни в района на Източни Родопи и рудник „Ада тепе“.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *