Комисар Атанас Чотров: За 6 месеца в Кърджалийско са станали 161 катастрофи Загинали са шестима

Валентина ИВАНОВА

Контролът на водачите за употреба на алкохол и наркотици също е приоритет в операцията. За последната седмица имаме 11 такива случая – 6 след употреба на алкохол над 1,2 промила и 5 след употреба на наркотични вещества или техните аналози. В два от петте случая е установен коктейл от повече от два вида наркотик. Това съобщи пред журналисти комисар Атанас Чотров, началник отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция на МВР.

За шестте месеца на тази година на територията на областната дирекция – Кърджали са регистрирани 161 пътно-транспортни произшествия, 65 от които са тежки с 86 ранени и 6 загинали.

Анализът сочи, че основните причини са неспазване на разрешените скорости, неправоспособността и употребата на алкохол и наркотични вещества.

По време на специализираната акция, която се провежда в петък, само за няколко минути полицаите установиха неправоспособен водач с изтекъл срок на валидност на свидетелството за правоуправление, издадено в Република Турция. Друг пък отказа да бъде тестван за наркотици. Санкцията в такъв случай е отнемане на свидетелството за правоуправление за 24 месеца и глоба от 2000 лева.

Повече от 10 са случаите на неизползване на обезопасителни колани от водачи и пътници.,

Анализът ни на пътната обстановка става достояние на всички органи, свързани с пътищата и организация на движението. Ежеседмично изготвяме сигнални писма до общините, до собствениците на съответния път и до Агенция «Пътна инфраструктура», с което искаме да спомогнем за подобряване на организацията на движение, добави комисар Чотров.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *