Пламена и Радо зарадваха Дрангово със златни медали от Световния шампионат по фолклор

Валери КОВАЧЕВ  

Младите фолклорни таланти – певицата Пламена Манолова и гайдарят Радостин Ислямов от Дрангово, които през новата учебна година ще бъдат единадесетокласници в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, завоюваха златни медали от ХIII Световен шампионат по фолклор „World folk 2023“. Надпяването се проведе на от 22 до 27 август в Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Свети влас. Двамата блеснаха на сцена „Арена“ в Свети влас“. Пламена откри фестивала с изпълнението на песните „Заплакала е Величка“ и „Петърчо младо войниче“ в съпровод на гайда –  Радостин. Радо плени публиката с „Гайдарска сюита“.

Пламена и Радо участваха за първи път в Световния шампионат  по фолклорни изкуства. Имат опит и отличия от Европейския шампионат във Велико Търново, където получиха и покана за участие в Световния шампионат.

Световният шампионат в Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Свети влас е един от най-мащабните и авторитетни фолклорни фестивали в света. В него участват фолклорни ансамбли, хорове, индивидуални изпълнители, оркестри, клубове за народни танци и групи за стари градски песни от цял свят.

В началото на септември на Пламена и Радо им предстои участие в Двадесет и втория Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино, каза техният откривател и първи художествен ръководител Асен Михайлов, който е неотлъчно до тях и ги подкрепя при всички участия.

Двамата очакват покана за Празника на плодородието в Кирково, който ще се проведе на 9 септември. С това летните им участия ще приключат. Оставят след себе си един изключително успешен сезон, с какъвто малко млади изпълнители могат да се похвалят.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *