Четири медала завоюваха певците от Дрангово от голямото надпяване в  Неделино

Валери НЕДЯЛКОВ

Четири медала завоюваха изпълнителите на народни песни от кирковското село Дрангово от Двадесет и втория Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино, който се проведе от 1 до 3 септември. Младата певица Пламена Манолова от Народно читалище „Васил Левски 1952“ е носител на сребърен медал. Сребърен  медал бе присъден и на Инициативната група „По стъпките на миналото – към бъдещето на Дрангово“, представена от утвърдения родопски певец Андрей Мъсърлиев, който от десетилетия е известен извън пределите на Дрангово и областта с изпълненията си и участия в телевизионни фолклорни предавания.

Това е първо отличие за Инициативната група, която бе основана през есента на миналата година по идея на Валери Ковачев. Диплом и сребърен медал получи и   художествения ръководител Асен Михайлов. Той е част от Инициативната група и има голям принос за участието на всички изявени мести самодейци  в първия Земляческия събор в Дрангово, който се проведе в началото на август тази година.

В надпяването в Неделино за първи път участва и шестгодишната  Николета Зеирова, която за първи път се изяви пред дранговска публика на Земляческия събор. Изпълнителите от Дрангово пяха в съпровод на гайдаря Радостин Ислямов.

Със златен медал от фестивала в Неделино се окичи Симона Баковска, която е от село Яковица, но с дранговски корени. Тя изучава народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Неин откривател и художествен ръководител също е Асен Михайлов.

Тридневният фолклорен фестивал се организира от община Неделино под патронажа на Министерството на културата. Включиха се над 4000 български и чуждестранни участници.
Председател на журито беше акад. проф. Милчо Василев – председател на Съвета на настоятелите и главен художествен ръководител на Академичен фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *