Под звуците на каба гайдата на 7-годишния Ивайло Йорданов в НС откриха изложбата „Чудесата на Родопите“

Под звуците на каба гайдата на 7-годишния Ивайло Йорданов от Златоград в Народното събрание беше открита изложбата „Чудесата на Родопите“. Събитието е част от кампанията „Бранд България“ и се организира от Общество „Културно наследство“. Експозицията включва 22 фотопана, на които са изобразени едни от най-емблематичните природни и културно-исторически забележителности в региона. В центъра на изложбата е и макет на свещения град Перперикон.

Родопите са в сърцето на всеки българин, защото това е планина, която не ни призовава да я покорим, а иска да ни приласкае, отбеляза председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той посочи, че мистиката на очертанията на родопските върхове е от голямо значение за българския дух. Родопите не са само географско понятие, а съчетават историята и свещенодействието с близостта до Бог, допълни председателят на парламента. Росен Желязков подчерта, че кампанията „Бранд България“ започва с чудесата на Родопите, чието представяне е част от дните на европейското културно наследство.

Министърът на туризма Зарица Динкова подчерта, че налагането на „Бранд България“ засяга начина, по който страната ни изгражда сектори като култура, образование и инфраструктура. По думите й Родопите са емблема на европейската цивилизация и са сред обектите, които трябва още по-интензивно да се популяризират от страна на ангажираните пряко с туризма институции.

Изложбата показва също носии от региона, ястия от всички краища на Родопите, както и единствените по рода си кристали от град Мадан. На откриването на експозицията присъстваха народни представители, историци, археолози, представители на дипломатическия корпус и на туристическия бранш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *