Министър Кирил Вътев: Родното земеделие е в насипно състояние

”Всеки български производител се бори сам. Ние се конкурираме с изключително добре организирани кооперативи, с много мощни аграрни камари. Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано и това е следствие на това, че е в насипно състояние. Хората нямат вина за това. Те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство.”
Това заяви в ефира на Нова телевизия земеделският министър Кирил Вътев.

Той бе категоричен, че родното земеделие е в насипно състояние.

„Земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България“, подчерта Вътев.

Според него има множество причини за инфлацията.

„За да има по-евтини продукти, трябва да се вземат по-сериозни мерки. В момента целия Министерски съвет усилено работи за вземане на адекватни мерки. Може да се направи това, което е направено във всички страни около нас. В България липсва закон за търговията с аграрни продукти, липсва закон за кооперативите. Ако въведем час по-скоро такива закони, нещата ще се променят“, смята земеделският министър.

„Цените са определят вследствие на предлагане и търсене. В България има слабо предлагане на собствено производство поради множество причини. Не може без напояване да имаш земеделие. В края на стопанската година се намираме. Стопанската година не съвпада с календарната година. Сега земеделците трябва да започнат да засяват, на тях спешно им трябват пари. Ние работим усилено по преструктуриране на субсидиите“, посочи той.

Вътев изрази мнение, че пазарът трябва да бъде свободен и да има пазарна конкуренция.

„Украйна не е част от ЕС и тя не работи по европейските изисквания, които оскъпяват себестойността на продукцията. Украйна не произвежда за първа година тези продукти, тя продава своите зърнени култури в цял свят. Има страхотен контрол, който дори е завишен вследствие на войната. Ако всички работим по едни и същи правила, няма на кого да се сърдим. Може би Европа и ЕК трябва да се замисли доколко вдигането на себестойността на продукцията е адекватно“, каза още министърът.

Епицентър

1 Отговор

  1. Бай Ставри каза:

    Така ще е, щом давате цялата субсидия на зърнените олигарси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *