Отново прекрасни изяви на ПГ по транспорт в Крумовград Нашите самодейни състави дефилираха на Националния  женски тракийски събор-поклонение и селищен празник на село Аврен

Като участник в група „Фолклорна мозайка“ и млад журналист  много исках да присъствам на събора-поклонение в село Аврен  и това ми желание се сбъдна.

Научих, че поклонението е по повод трагичната смърт на 42 жени и деца, бежанци от опожареното село Манастир в Беломорска Тракия. Те са посечени от турския башибозук в местността „Мъгленик „ край Аврен през зимата на 1913-1914 година, но не предават вярата си. Съборът-поклонение е традиционен, негови организатори са Съюзът на тракийските дружества, Съюзът на жените тракийки, Община Крумовград и кметство Аврен.

По традиция жителите на Аврен съчетават поклонението пред паметта на жертвите с празника на селото. Сутринта  бе панихидата в памет на загиналите, която се проведе в църквата „Св. Иван Рилски“ в Крумовград. По-късно около обед бяха поднесат венци и цветя на паметника в село Аврен от институции, партии и присъстващи.

Сред гостите бяха Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, членове на централното ръководство, Иванка Мечева, съпредседател на Тракийския женски съюз, представители на тракийски дружества от  страната, Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, кметове и общински съветници.

Празничната част продължи със селищния празник на Аврен и изпълненията на самодейни състави от цялата община, сред които и група „ Фолклорна мозайка“ и танцьорите  от „Веселите приятели“ от ПГ по транспорт в Крумовград.

Щастлива съм да споделя видяното и чутото, защото от думите на гостите излизаха благословения и призив за дабруване , като помним и не забравяме паметта на жертвите. Като солист на група „Фолклорна мозайка“ се изяви и Стефан Руменов Узунов, носител на два златни медала от национални конкурси за деца със специални образователни потребности и наш съученик. Неговото изпълнение трогна мнозина, видях и сълзи в очите на хората, а Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, награди таланта, когото вестник „Нов живот“ нарече „ Златното момче от Аврен „ с парична награда от 500 лева.

Азизе  МЕХМЕД , 12 клас
Снимки: Фани ДИШЛИЕВА
от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *