Започна празникът на община Крумовград, тази вечер ще пее поп фолк изпълнителката Емилия

Нов живот

Със стихове, песни и танци започна празника на община Крумовград и традиционния есенен панаир „Сеид баба“. Вековна е традицията за провеждане на панаира „Сеид баба”. По възрастните поколения разказват, че почитта към Сеид баба била толкова силна, че нарекли Крумовградския панаир на негово име.

Празникът се провежда на 6 и 7 октомври. Днес в центъра на града беше разположена фотоизложба „Властелините на Родопите“.

В празничната програма се включиха групата за автентичен фолклор „Фолклорна мозайка“ при Професионална гимназия по транспорт Крумовград и групите за турски народни танци към ЦПЛР – Общински детски комплекс.

Временно изпълняващия длъжността кмет на община Крумовград Абидин Хаджимехмед връчи дипломи за съхранение и развитие на световните традиционни народни изкуства на художествените ръководители на групите за турски народни танци Лейля Едирнели и  Мехмед Билял. Групите спечелиха сребърен медал в 13-ти Световен фолклорен шампионат на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Жителите на Крумовград се насладиха и на изпълненията на група „Демет“ от Крумовград и на мъжката певческа група за турски фолклор.

Програмата продължава и довечера с участието на  артистите от Театрално-музикален център в Кърджали, поп – фолк певицата Емилия, Ваня и DJ Дамян и Яворчо.

Събота 07.10.2023 г. – български танци

В свободното си време децата на Крумовград развиват талантите си и в групите на ЦПЛР – Общински детски комплекс. Децата от българските и турски народни танци прославят общината в областни, национални и международни фестивали.

Тази година от 22 до 27 август групите за български народни танци към Общински детски комплекс участваха в 13-ти Световен фолклорен шампионат на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

В шампионата участваха над 50 колектива и индивидуални изпълнители от държави като: България, Турция, Гърция, Румъния, Индия, Канада и др.

42 деца от българските народни танци с художествен ръководител Милка Узунова и хореограф – Васко Василев спечелиха два златни медала: за традиционни български народни танци и за съвременни български народни танци в шампионата. Техният труд, талант и почит към традициите заслужават признание.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *