Представиха в „Славейков“ програма „Мегафон“ на Националната мрежа за децата

Нов живот

„Деца – застъпници, деца – активисти“ бе темата на обучението, проведено в актовата зала на СУ „П. Р. Славейков“ от Людмил Спасов – директор „Корпоративни партньорства“  в Националната мрежа за децата и Росица Средкова – член на Управителния съвет на НМД и представител на кърджалийското сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава“. Гости от централата на НМД в София на семинарното обучение бяха Мартин Костадинов – мениджър „Администрация и финанси“, Кристина Ненова – координатор „Детско и младежко участие“ и Станислава Костадинова.

На поканата на организаторите се отзоваха представители на много средни училища и професионални гимназии, както и институции – Регионалното управление на образованието – Кърджали в лицето на старши експерта Даниела Апостолова и Българския червен кръст – Кърджали в лицето на Елита Динкова.

Събитието започна с представяне на програма „Мегафон“ на Националната мрежа за децата, в която ученици от „Славейков“ участват за трети пореден мандат заедно с подкрепящ възрастен. Мелвин Сюлейман от 12 „в“  клас сподели с присъстващите млади хора колко много е научила в двегодишния срок на програмата, колко умения е развила в себе си и в крайна сметка какво голямо личностно развитие е получила.

Людмил Спасов или Люси, както се обръщат всички към водещия, разказа за застъпничеството с примери от световната история в по-ново време, както и с реални хора от днешната българска действителност, вкл. от своя собствен опит като треньор на юношески футболен отбор. В крайна сметка не можем да променим света с магическа пръчка, но чрез лидерството, чрез застъпничеството и младежката активност можем да променим нечия съдба или нещо съществено в своята общност.

Някои от младежите разказаха за свои инициативи, в които активно се опитват да направят света си по-добро място за живеене.

Росица Средкова също се обърна с въздействащи думи към младежите, срещата с които винаги я зарежда положително и подмладява.

И двамата благодариха на директора Милко Багдасаров и екипа от училището за шампиони, с който работят успешно вече трета година Мегафон-ци, а Люси искрено възхитен сподели, че при непрестанните си пътувания и срещи в страната за първи път вижда такова училище. Неслучайно миналата година СУ „Петко Рачов Славейков“ получи наградата „Златната ябълка“ на Националната мрежа за децата в категория „Училище“, което се грижи за правата на децата и създава възможности за детско и младежко включване.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *