Гърция провежда местни избори

Днес Гърция провежда първия тур на общинските и регионалните избори. На 15 октомври ще се проведе и балотажът. 

„Нова демокрация“ са уверени, че тяхното господство в местното управление, постигнато през 2019 г., ще бъде потвърдено, въпреки че са изправени пред предизвикателства от страна на консервативни дисиденти.

Основната опозиция СИРИЗА и социалистическият ПАСОК се борят помежду си за надмощие сред лявоцентристките избиратели и успяха да подкрепят общ кандидат само в три от 13-те региона на Гърция (Тесалия, Северно Егейско море и Западна Македония).

При общинските избори интересът е насочен към трите основни града, като фаворити изглеждат консерваторите. В Атина сегашният президент Костас Бакоянис би искал да избегне балотаж; той получи 42,9% от гласовете през 2019 г. ПАСОК възлага големи надежди на своя кандидат Харис Дукас, изпреварвайки Костас Захариадис от СИРИЗА. В Солун и Пирея титулярите, одобрени от „Нова демокрация“ за първи път, са предпочитани да спечелят.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни пред СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места, което е още по-малко в сравнение с изборите на 21 май. Нова демокрация спечели изборите през май с 20 пункта пред СИРИЗА. 

Това доведе до оттеглянето на лидера ѝ Алексис Ципрас. 

В края на септември, СИРИЗА избра нов лидер – 35-годишният Стефанос Каселакис. 

Припомняме, че изборите през октомври идват след месеци на бедствия.  През септември, наводненията взеха жертви. 

В страната се проведоха и протести заради изчезналите. 

Преди това гърците се бориха и с пожари. 

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *