Имотите в Кърджали поскъпват, къща на калкан в центъра удари 420 хиляди евро Цените на тухлените апартаменти в центъра са от 900 до 1100 евро на квадратен метър, в кварталите до 800

Галина АВРЕНЛИЕВА

„Имаме различни сегменти в недвижимите имоти. Някои сегменти, например готовите за нанасяне апартаменти бележат ръст от 10-15% към момента.“, обясни за „Нов живот“ Златка Латунова, собственик на агенция за недвижими имоти „Закс“.

Златка Латунова, собственик на агенция за недвижими имоти „Закс“

Тя поясни още, че при новото строителство няма задържане на цените, напротив има повишаване. Продажбите на зелено спадат през последните два месеца, защото купувачите се притесняват от факта дали строителя ще завърши обекта. Тенденцията там се обръща, тъй като има  предлагане и спад в търсенето, каза още  Златка Латунова.

Цените на апартаментите в центъра са от 900 до 1100 евро на квадратен метър, в зависимост от състоянието на апартамента, етажа и мястото в града. Във „Възрожденци“ са по-евтини, там стигат до 800 евро на квадратен метър. Във „Веселчане“  почти няма търсене, особено сега заради натовареното движение към Маказа.

„В кварталите панелно жилище от 80 кв., което е горе-долу ремонтирано и обзаведено варира от 55 000 до 65 000 евро, а при тухлата стигат до 80 – 85 000 евро. И пак зависи от състоянието на жилището. Купувачите пипат страхливо, войната, инфлацията и заради това ускорено покачване на цените продажбите са вече в застой. Хората станаха по-придирчиви. Насочват се към селски и ваканционни имоти или парцели, с цел бъдещ строеж. До сега се купуваше в кеш, а от тази година няма толкова сделки и разчитат на банки. Намаля търсенето за покупка, предлагането е повече, а и цените са в пъти повече от това което струва жилището.“, каза още собственичката на недвижими имоти.

Според нейните наблюдения самостоятелните къщите започват да се търсят, като цените са от 100 000 до 160 000 евро. Предпочитани места са „Байкал“, „Веселчане“ и „Студен кладенец“. В центъра стигат и до 420 000 евро за къща на калкан. Това е най-високата цена към момента обявявана на пазара в областния град.

Има и търсене на жилища на акт 15, такива които са вече пред акт 16. Гурбетчиите търсят апартаменти на първия етаж с цел промяна на статута в магазин или офис и се надяват имота да е с по-ниска цена.

Гаражите в центъра на града също са търсени, особено когато има и синя зона. Те варират от 15 до 20 хиляди евро. Подземните са по-евтини. Според нея има спекулативно завишаване на цените.

„В Кърджали агенциите работят на два процента комисион и по договорки.  Но според нас ще има ръст на цените на имотите, заради предстоящото влизане на България в Шенген и приемане на еврото“, категорична е Златка Латунова.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

3 Отговори

  1. ХХХ каза:

    Има ли аптали да ви вярват? Скоро ще се научите да ядете бетон и тухли. Банките вече правят списъци за апартаменти…

  2. Цирк каза:

    Смешна работа!
    Мързеливци, с продажба на един искат да живеят цял живот като богаташи.

  3. Stoyho Stoev каза:

    Ще вземат да ги подаряват, в Кърджали гурбетчиите се осъзнаха с тези пари ще си купят в Европа без да плащат наеми .В момента в Кърджали какво производство има?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *