Институтът по тютюна в Марково направи жест към „Музея на тютюна” в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Делегация от Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково, водена от директора доц. д-р Мария Къшева, посети новооткрития „Музей на тютюна“ в Ардино. Заедно с тях бяха и проф. д-р Христо Бозуков – бивш министър на земеделието, храните и горите в три поредни служебни правителства и доц. д-р Йовчо Кочев.

Това съобщи Танер Чобанов, уредник на Общинския музей в Ардино. Той подчерта, че гостите са изразили задоволството си от идеята на Община Ардино в лицето на кмета инж. Изет Шабан да се създаде музей на тютюна. „Заявиха, че са впечатлени от реализацията на този значим проект. Изразиха готовност да окажат всестранно научно съдействие за обогатяване на експозицията и за провеждане  на подходящи публични събития тук на място.

Желанието си да даде свой принос към експозицията на ардинския музей на тютюна делегацията материализира с красив жест. Като начало предоставиха на музея специализирана литература, свързана с научни изследвания  на  тютюневата  култура  и  богата  колекция  от оригинални кутии на цигари, произвеждани в България. Дарението бе прието с благодарност и увереност, че то ще допринесе за допълнителен интерес от страна на посетителите към експозицията на музея“, сподели Танер Чобанов.

Експозицията на единствения в страната Музей на тютюна е разположена на втория етаж на общинския музей на площ от 340 кв. м и представя пътя на тютюна от нивата до фабриката. Чрез фотоси и автентични предмети се показва последователността на процеса по отглеждането на тютюна – оран, торене, засаждане, подготовка на разсад, разсаждане, отглеждане, бране, сушене, пасталиране и балиране.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *