Животновъди и зеленчукопроизводители от областта заминават в четвъртък на национален протест в София Подкрепят искането за оставка на министъра на земеделието и храните

Валери КОВАЧЕВ

Браншови организации на земеделски производители организират в четвъртък национално протестно шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от Министерството на земеделието към Министерския съвет. В него ще се включат и животновъди и зеленчукопроизводители от Кърджалийска област. Това каза на „Нов живот“ председателят на Националната асоциация „Обединени български животновъди“.
По думите му протестиращите ще поискат категорично оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради неадекватната политика на Министерството на земеделието и храните. Едно от важните искания за нашия регион е да се повишат ставките за автохтонните местни породи говеда и овце, които отглеждаме тук, които бяха намалени без никакво обяснение. В момента се гледа държавния бюджет за 2024 година. В него не е предвиден бюджет за помощта, която земеделските производители получават като компенсация заради загубите от войната в Украйна, която Европейската комисия каза, че ще продължи, изтъкна Бойко Синапов.

Днес Бойко Синапов участва в пресконференцията в Националния пресклуб на БТА, на която браншови организации на земеделски производители обявиха, че излизат на протест и исканията си. На пресконференцията бе изтъкнато, че браншът отива към упадък. Земеделските производители искат хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, да пият българско мляко.

Министърът на земеделието ни нарече алчни. Това още повече ни подразни. Ние не сме алчни, а работещи хора, заяви Бойко Синапов.

Утре земеделските производители ще потърсят срещна с Комисията по земеделие в Народното събрание, където и да поставят проблемите си. Очакваме представителите на политическите партии, които са в нея, да се вземат в ръце, казва Бойко Синапов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *