Протест на фермери и земеделци блокира центъра на София

Браншови организации на земеделски производители излизат на протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Протестът беше обявен във вторник на пресконференция в БТА. Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните и ще завърши пред Министерския съвет.

„Правим пресконференцията, защото браншът отива към тежък упадък. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко“, каза Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му шествието и протестът са законни. „За организацията сме разговаряли с МВР. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред бившия партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да определят място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, за да могат протестиращите да дойдат“, заяви Зоров.

Позицията на Димитър Зоров подкрепиха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова – Институт на жените фермери; Иван Чалъков – Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев – Национална асоциация на оранжерийните производители.

Според браншовите организации от поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо.

„Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна“, посочи Зоров. Браншовиците заявиха, че искат в бюджета за 2024 година да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна.

Същевременно министър Вътев коментира, че е озадачен за какво става дума, тъй като индикативният график за разплащанията е качен, известен е. „За първа година ние нямаме история назад, с която да сравним как се случват новите 50 мерки. Досега бяха 30, а сега са 50, е цялата система за разплащане е доста по-усложнена и административно, и от гледна точка на самите стопани като заявления“, обясни той пред журналисти същия ден.

Вътев допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още. „Най-важното е какво произвеждаме за потребителя“, подчерта той.

На въпрос защо едни и същи пет организации недоволстват и заплашват с протести, министърът заяви, че им е казал всичко, каквото има, и е „време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат производителността“. Според него всичко се основава само на искане за пари.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *