От Професионалната гимназия по транспорт в Крумовград излизат подготвени специалисти Какво е направено и какво ще се направи през новата учебна година – на тези въпроси директорът отговаря Николай Георгиев

Николай Георгиев започва работа през 1987 г. в община Крумовград като млад специалист. Преди това завършва  учителския институт „Любен Каравелов“ в  Кърджали, а след това Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Магистър по българска и руска филология. Вече 30 години работи в сферата на образованието – 7 години е бил директор в училищата  в селата Чал и Чернооки, по-късно 20 години е преподавател по български език и литература и директор в основното училище „Васил Левски“ в село Луличка. Вече 6 години е директор на професионалната гимназия по транспорт в Крумовград. Вдовец, има една дъщеря на 36 години.

 Г-н Георгиев, ученичка съм в 8 клас в паралелката „Сътрудник в малък и среден бизнес“ и съм в клуба на младия журналист. Отскоро съм в гимназията и съм впечатлена от материалната база и условията за труд и учене.  Запознах се с предишното ваше интервю във в. „Нов живот”и с успехите, които моето училище е постигнало. Какво от това, което сте обещали дотук, е изпълнено?

 

Фасадата на ПГТ в Крумовград

– От това интервю измина повече от година и вече можем да направим равносметка на постигнатото. Ще посоча основната цел, която професионалната гимназия иска и  постига, а именно:  да се осигурят подготвени кадри за нуждите на пазара на труда,  чрез подобряване и  въвеждане в експлоатация на съвременно оборудване за обучение на учениците от специалностите „Монтьор на автотранспортна техника” и „Сътрудник в малък и среден бизнес“,  доразвиване и укрепване на  съществуващите партньорски взаимоотношения между училището и фирмите от бранша,  както и популяризиране на професията сред младите хора.

Обновената източна част на училището

В изпълнението на тази цел, с усилията на ръководството и колектива, чрез спечелените проекти, за което информирахме читателите на вестник „Нов живот“, ще изброя отново това, което е завършено:

* канализацията на училището;

* всички дървени прозорци и врати на училището и учебните работилници бяха подменени с алуминиева дограма, а една от работилниците се превърна във физкултурен салон с гимнастически уреди и тенис на маса;

* бяха усвоени над  52 000 лева за ремонт и оборудване на работилници за професионално обучение;

* цялата фасада на училището бе боядисана;

* на вторият етаж и на 4 кабинета на първия етаж бе извършен основен ремонт на пода, таваните и стените;

* всички  учебни  стаи бяха  снабдени с нови чинове, шкафове, столове, настолен компютър и проектор;

* изцяло бяха обновени двата компютърни кабинета;

* изцяло нов и оборудван кабинет по химия;

* кът за отдих на учениците, осъществен със собствени усилия;

* изцяло са ремонтирани вторият етаж, учителската стая, медицинският кабинет и счетоводството;

* изцяло бе изправена и ремонтирана оградната стена на училището;

* около спортната площадка създадохме кът за почивка с пейки;

* освежен е приземният етаж, където имаме синдикален клуб и складови помещения.

Обещах и вече е почти във финална фаза да възстановим чешмата, строена в далечната 1950 г. в източния край на училището. Кандидатствахме и спечелихме проект по ПУДООС – Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, и източната част от училището ще се превърне в зона за отдих на учениците и служителите с алеи за цветя, беседка и пейки.

Другото ми обещание също е изпълнено – смяна на порталната врата на училището. Вече имаме модерна портална врата с дистанционно управление за всички коли и автобуси, които ползват паркинга на училището, а това дава сигурност и нежелано влизане в района на училището.

 Намираме се в навечерието на светлите Рождествени празници и това е оптимистичен повод да попитам какво е новото, което предстои, и какво като личен ангажимент искате да постигнете за нашето училище?

Новият портал

 – Най-важното във финансово отношение за училището е, че нямаме неразплатени задължения. Учителите и служителите ще имат своите коледни бонуси, което стана традиция и всичко това е от спестени средства на училището.

В навечерието на Рождество Христово обособеното пространство на официалния вход на училището, където е алеята с цветя и паметника на патрона на училището Христо Смирненски, ще бъде оградена с врата и метална ограда, за което финансирането и изпълнението е осигурено.

Във връзка с Концепцията за изграждане на училищна STEM среда/(Science – Technology – Engineering – Mathematics) – обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика, кандидатствахме с проект и  вече сме одобрени за подписване на договор за два от кабинетите на първия етаж, които да се ремонтират основно с изливане на бетонна основа за пода и цялостно обновяване, за да се превърнат в интегрирана учебна среда от ново поколение в нашето училище, където ще се развива изследователският подход и практическата насоченост на знанията у младите хора за специалността „Малък и среден бизнес“.

През следващата година имаме намерение отново да кандидатстваме по НП „Професионално  образование и обучение  “Модул 1 „Модернизиране на материално-техническата база“ за ремонт и дообзавеждане на 2 работилници.

Училището ни е с традиции в спорта и имайки предвид голямото желание на учениците да спортуват,  решението ни е да кандидатстваме и очакваме да бъдем одобрени за основно обновяване на спортната площадка на училището с висока ограда и обособени игрища за хандбал, волейбол и футбол, което е дългогодишен нерешен проблем.

Личното ми желание с всичко това, което сме направили дотук и което ще правим, е от училището ни да излизат и да се дипломират качествено подготвени специалисти, които успешно да се влеят на пазара на труда.

Мине МУСТАФА,  8 клас от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград
Снимки: Венцислав ЧОБАНОВ

 

1 Отговор

  1. Хари Атанасов каза:

    Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *