Д-р Мария Спиридонова: Да потърсим духовното в празника Рождество Христово Специалистът по християнско изкуство представя тематична икона от фонда на Регионалния исторически музей в Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Светлият празник Рождество Христово е дал повод на уредника д-р Мария Спиридонова да направи нова презентация, с която да запознае кърджалийската общественост с богатствата, съхранявани във фонда на Регионалния исторически музей. След като представи иконата «Въведение на Света Богородица в храма“ на Деня на християнското семейство, тя събуди интерес у малки и големи към духовността на религиозните празници.

В петък тя ще ни разкаже историята на Рождество Христово в специално подготвена мултимедийна презентация, в центъра на която е тематичната икона от 19 век, дело на зографа Константинос Алексиу. Изображението е много детайлно и наративно, може да се наблегне на смисъла на празника, какво и как става.

Винаги по-лесно се възприема, когато се показват изображения, когато разказът върви паралелно с картината, сподели за „Нов живот“ д-р Спиридонова, специалист по християнско изкуство.

Организаторите от музея разчитат на посещаемост не само от деца и ученици, а и от възрастни кърджалийци и гости на града. Надяват се, че макар улисани в подготовката за празниците, те да намерят време, да дойдат в музея, за да потънат в тайнството на Рождеството и да потърсят същността на празника в душата си.

Идеята за тази презентация е да наблегнем на духовната част на празника, защото повечето от нас практикуват т.нар. трапезно християнство. Не е лошо, че семействата се събираме, хапваме различни ястия. Но не бива да забравяме духовната част – какво представлява Рождество Христово и защо е важно за нас. С наближаването на Бъдни вечер усещането за празник придобива други измерения. Хората стават сякаш по-добри и по-човечни, изпълват душите си с положителни чувства и емоции, подхранвани от надеждата за по-добри времена, добавя д-р Спиридонова.

                                                                                                                                                                                                 🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *