Турция пуска първия блок от АЕЦ „Аккую“

Властите в Турция издадоха разрешение за пускане в експлоатация на първия енергоблок от новопостроената АЕЦ „Аккую“, предаде Анадолската агенция.

„С решението на Агенцията за ядрено регулиране на Турция да издаде разрешение за въвеждане в експлоатация на първи блок на АЕЦ „Аккую“ , окръг Мерсин, Южна Турция, се потвърждава, че сме изпълнили всички изисквания на турското законодателство, международните стандарти за изграждане на атомна електроцентрала и сме готови да продължим напред. Навлизаме в нов, важен и отговорен етап от реализацията на проекта, посочи Анастасия Зотеева, генерален директор на централата.

Следващият етап е получаване на разрешително за ядреното гориво, което ще позволи да се пристъпи към зареждане на реактора.

Централата, която се изгражда от „Росатом“, ще се състои от 4 реактора ВВЕР-1200. АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция.

Проектът се реализира на базата на междуправителствено споразумение за сътрудничество, подписано между Москва и Анкара на 12 май 2010 г.

© Actualno.com

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Само на 2км. от река Резово Р. България започва в Р. Турция строителството на ТЕЦ като ще се използват въглища, а на 10 км. пак от река Резово, в провинция Киркларели в Р. Турция започва строителството на АЕЦ „Инеада“ . На печелившите честито .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *