Вучич обяви, че мнението на чужди правителства не го интересува

Сръбският президент Александър Вучич заяви вчера, че не се интересува от публикациите в чуждите медии или от мненията на чужди правителства, а само от мнението на сръбските граждани, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Попитан как би коментирал публикации в германски медии, според които Сърбия се нуждае от друга опозиция, Вучич добави, че не се интересува кой извън Сърбия иска друго правителство и друга опозиция в страната.

„Не ме интересува, оставете на тях да мислят за това, аз се интересувам от гражданите на Сърбия. Не ме интересува какво казват чуждите медии и чуждите правителства. Какво ще бъде правителството, зависи от гражданите на Сърбия“, посочи той.

Вучич също така отхвърли възможността за международно разследване на предполагаеми злоупотреби на парламентарните и местни избори, които се състояха на 17 декември и бяха спечелени от неговата Сръбска прогресивна партия (СПП).

Опозицията, която настоява резултатите да бъдат анулирани, организира серия от протести.

„Изборите са въпрос, който касае държавните органи и институциите на тази страна“, посочи сръбският държавен глава.

Хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград на 30 декември в най-големия досега протест във връзка с парламентарните и местните избори, чиито резултати демонстрантите искат да бъдат анулирани. Протестиращите развяваха сръбски знамена и държаха плакат с надпис „Не приемаме“ и приветстваха Мариника Тепич, лидер на опозиционния алианс „Сърбия срещу насилието“, която води гладна стачка от 18 декември. Протестът беше подкрепен от студентски организации и от инициативата „ПроГлас“, обединяваща обществени фигури, сред които видни интелектуалци и актьори.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември, според предварителните резултати на държавната избирателна комисия.

Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“, която се класира на второ място на общите избори с с 23,56 процента от гласовете, обвини СПП в изборни манипулации, каквито властите отричат.

Международната мисия за наблюдение на вота заяви, че СПП е спечелила несправедливо предимство поради пристрастност на медиите, неуместно влияние от страна на президента Александър Вучич и изборни нарушения, като например купуване на гласове.

Сръбските власти отричат каквито и да било нередности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *