С едноминутно мълчание във всички училища на Турция днес почитат паметта на загиналите турски военни

Днес, в първия ден на новата учебна седмица, във всички училища от началната и средна образователна степен на територията на Турция ще се състои възпоменателна церемония в памет на убитите преди няколко дни деветима турски военни в сражение с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Това обяви турският министър на образованието Юсуф Текин в акаунта си в социалната мрежа Екс.

Церемонията, наречена Байрак /на тур. знаме-б.а/, ще включва изпълнение на турския национален химн със сведени знамена и едноминутно мълчание от страна на учениците и учителите.

“Нашата цел е да запазим живи съкровените спомени за синовете на нашата страна, които бяха убити на 12 януари 2024 г. в района на операцията „Лапа-Ключ“. Да засвидетелстваме нашата признателност към героите и да възпитаваме у подрастващите поколения любовта към родината и нацията, за да израснат като достойни граждани на  Република Турция”, посочи турският образователен министър.

Нападението срещу турска военна база в района, където се провежда антитерористичната операция „Лапа-Ключ“, при което загинаха девет турски войници, потопи в скръб турската общественост. Граждани и граждански организации масово се включват в погребалните церемонии, разпространяват се изявления, осъждащи терора, политици и различни формации се обявиха в подкрепа на инициативите на правителството в борбата срещу тероризма, които бяха обявени след извънредното заседание на Съвета за национална отбрана в събота.

Турската армия отговори с масирани удари в знак на отмъщение за убитите войници срещу бази на терористичните организации ПКК (Кюрдска работническа партия) и СЗН (Сили за защита на народа) в Северен Ирак и Сирия в близост до турската граница.

“След коварната атака срещу Мехметчик /популярно име на турските войници-б.а/ засилихме операциите си в региона. Броят на неутрализираните терористи през последните 24 часа достигна 57 души. Операциите продължават със същата решителност”, се посочва в изявление на турското Министерство на националната отбрана.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, който в събота участва в извънредното заседание на Съвета за национална отбрана, посочи в акаунта си в социалната мрежа Екс, че екипи с над 500 военнослужещи от жандармерията участват в антитерористичните операции.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *