Руски самолет Ил-76 с десетки украински военнопленници се разби в Белгородска област, Москва обвини Украйна На борда на самолета е имало 65 украински войници, съобщиха от Москва

Военно-транспортен самолет Ил-76 на руските Въздушно-космически сили се разби в Белгородска област. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

„На 24 януари около 11:00 часа московско време самолет Ил-76 се разби в Белгородска област при изпълнение на редовен полет“, се казва в съобщението. Инцидентът е станал близо до село Яблоново. Няма оцелели в катастрофата. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди, че всички пътници са загинали.

Министерство на външните работи на Русия обвини Украйна за свалянето на самолета Ил-76. Москва обяви, че става въпрос за „безумно варварство“ от страната на украинските въоръжени сили, което поставя под въпрос възможността за „каквито и да било споразумения“ между двете страни.

Според руските власти на борда са били 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, транспортирани до Белгородска област за размяна, както и шестима членове на екипажа и трима придружаващи лица. Руска разследваща комисия се е насочила към мястото на инцидента, за да установи причините за самолетната катастрофа.

Украински медии пишат, че самолетът Ил-76 е транспортирал ракети за системите С-300. Тази информация не е потвърдена. Meduza съобщава, че украинското издание „Украинская правда“ първоначално е съобщило, че руският самолет е бил свален от украинските въоръжени сили. По-късно тази информация е била премахната и само се съобщава, че източник от ЗСУ е потвърдил катастрофата на руски самолет.

Андрей Картаполов, депутат в руския парламент и пенсиониран генерал, каза по време на парламентарна сесия, че самолетът е бил свален от три ракети. Той не каза какъв е източникът на информацията му, предаде агенция „Ройтерс“. По думите на Картаполов става въпрос за ракети, предоставени от Запада на Киев. Той не представи доказателства за тези твърдения.

Би Би Си посочва, че самолетът се е разбил само на 170 километра от град Харков в Украйна. Белгородска област често става мишена на ракетни атаки. Киев обяви, че има право да атакува цели на вражеска територия, защото Русия за близо 2 години пълномащабна война не спира да убива украински граждани, огромна част от които цивилни. Агенция „Укринформ“ съобщава, позовавайки се на свои източници от украинската армия, че разбилият се самолет Ил-76 е транспортирал ракети за системата за противовъздушна отбрана С-300. Именно тези ракети се използват за масиран обстрел на украинска земя.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *