Момчил Цветанов: Станислав Генчев има визия как „Крумовград“ да подобри облика си Полузащитникът признава, че още е "гладен" за футбол

Нов живот

Опитният футболист Момчил Цветанов коментира зимния лагер с новия си отбор „Крумовград» и очакванията си за втория полусезон. Като футболист от друго поколение, Цветанов сподели своето мнение за промяната във футбола у нас, като се започне от младите играчи, мине се през техните амбиции и навлизането им при мъжете и се завърши с работата на клубовете от спортно-техническа и маркетингова гледна точка.

Новият футболист на Крумовград сподели впечатленията си от лагера на тима в Турция: „Благодаря на организаторите, които правят така, че да не ни липсва нищо, да се чувстваме добре, терените са в прекрасно състояние, хотелът е хубав. Лагерът ни протича нормално, без контузии, които е най-радващото. Само Тонев има проблем с рамото, бързо възстановяване му пожелавам. Всички останали сме здрави, готвим се на пълни обороти, днес ни предстои трета контрола, срещу „Корона“ – Келце следобед. Готвим се за втория полусезон“.

В България метеорологичните условия не са добри по това време. Отборите, които останаха там, се опитаха да скалъпят някаква тренировка, защото времето не им позволява, нямаме такива бази. Затова е плюс да стоим тук, колкото повече стоим тук, толкова по-добре“, каза Цветанов за усещанията на футболистите по време на тези дълги лагери.

Цветанов каза и как приемат младите играчи тези подготвителни периоди: „По моето време, когато аз бях млад футболист, нямаше такива работи като PlayStation-и. Сега го приемат нормално като професионалисти, но свободното време гледат да го запълват с PlayStation, правят турнири по FIFA“.

Той с жалост призна, че новите технологии за забавление са заменили някои доказа ли се през годините източници на забавление като белота.

„Много сложен въпрос. От една страна е хубаво, че има социални мрежи, защото като се прибереш в стаята, успяваш да отмаряш, гледаш малко телефона. Отнема ти от вниманието и фокуса, за да не мислиш постоянно кога ще свърши лагерът. От друга страна пречи, защото ако прекалиш, в главата ти става каша. Такъв е животът вече – забързан, динамичен. Това са платформи, от които се продава“, коментира той микроклимата в отборите през годините и технологиите в живота на играчите.

„Надявам се да задържим това ниво и да надграждаме. Станислав Генчев има визия как да се случи това нещо, работим ежедневно върху това, отборът да подобри облика си през втория дял, така че ни очакват само добри дни“, сподели бившият футболист на ЦСКА, Ботев Пд, Литекс, Локо Пд и Ботев Враца за целите пред Крумовград през пролетта.

„Моят фаворит отпадна, така че който и да е, пожелавам му успех. Моят фаворит отпадна малко преди паузата“, заяви Цветанов, който е рекордьор по спечелени Купи на България.

Относно първенството той заяви: „Тази година ще бъде като предишната. Първото място ще бъде динамично, който успее, ще се радвам за него. Черно море са на върха, Лудогорец няма какво да ги коментираме, те са си фаворит отвсякъде за шампионската титла. ЦСКА направи селекция, взе добри футболисти, Каранга се завърна, така че ни очаква един много оспорван втори дял“.

„Разбира се, когато си долу и те притискат точките, не можеш да разгърнеш потенциала си. С жаргон понякога играеш грозен футбол, само за да издрапаш и да вземеш точка или три, докато когато си горе, е много по-лесно. Инерцията от победите те води и от нищо сътворяваш нещо. От половин положения тези отбори вкарват гол. Колкото си по-напред, това ти дава самочувствие. Отборът придобива по-голямо самочувствие, играе с повече увереност, създава положения, докато като си в долната половина на таблицата, в последните 4-5 места, е много тежко“, бе неговият коментар за разликата между отборите в челото на класирането и тези в дъното.

По темата за българи и чужденци, Цветанов бе категоричен: „Да, но те се приобщават към бройката българи. Те не са от тези чужденци, които идват наперени, не говорят, правят групичка. Те са супер добри момчета, южноамериканци, те са по-топли, по-живи са. Когато дойде чужденец, той трябва да бъде малко, една-две класи над другите. Предпочитам да развиваме българи, да развиваме млади футболисти, хора, които д спечелиш от тях, а не да дойде чужденец, който просто да ти запълни бройката за тренировка. Няма нужда от това нещо, защото от това цялото нещо страда националният отбор“.

„Те се пречупват сами. Колкото и родителят иска, няма как, ако детето не иска. Имам чувството, че сега повече родителите искат, отколкото децата, да станат футболисти. Това е голяма грешки. Технологиите ги завземат, решават да изберат по-лесния начин на живот и да стоят вкъщи пред компютъра или PlayStation-а. Загуби се това нещо, спортът като цяло остана на заден план в България и никой не иска да инвестира в това. Когато инвестираш, искаш бърза печалба, а тук трябва повече време. Трябва да го отгледаш този футболист, да му дадеш път, да го налагаш, да го напътстваш. Дори да прави грешки, да намериш правилния проект в чужбина да го продадеш. Това е процес, който малко клубове следват и имат това търпение“, анализира той прехода на юношите към мъжкия футбол.

Разликата между България и другите държави според него е в динамиката и интензитета на тренировките: „Физическа и динамиката в тренировките, това е цялото нещо. Говорих си с Кирил Десподов, когато отиде в Италия. Той ми каза, че като се е сблъскал с действителността там, интензитетът на тренировки и фитнес, не е могъл да издържи на това цялото нещо. Разликата е в динамиката. Ние нямаме динамика, ние подхождаме малко по-лежерно в тренировъчен процес. Аз излизах три пъти в чужбина и знам какво е – там искат да си на високо ниво на всяка една тренировка“.

Момчил Цветанов бе откровен, че не е загубил любовта си към футбола, макар играта да е негова работа: „Аз го приемам и като работа, защото изхранвам семейството си с това цялото нещо. Когато приятелката ми пита къде отивам, казвам „На работа“. Аз не го приемам като забавление или хоби, но да, някак си младите почват да губят любов към футбола, но аз още съм гладен, още съм гладен“.

„Да, така е и в ученето. Детето иска да стане тенисист, родителите му казват, че искат да учи да стане химик или физик и го натискат, за да стане това цялото нещо, само за да има мир вкъщи. После, когато вземат стипендии, завършат, усещат, че не е тяхното и се насочват към друга професия“, каза той за опитите на родителите да насочат децата си към една или друга област.

Футболистът смята, че в последно време българският шампионат се развива: „Последните 3-4 години има една градивна линия в българското първенство. Аз предпочитам да гледам българското първенство пред италианско или френско. Градивна линия нагоре и се получават интригуващи мачове. Първенството стана интригуващо, точките са много близо, както в дъното, така и горе. В средата също е много интересно, така че всяка година вървим нагоре“.

Опитният играч обаче призна, че има области, в които българските клубове отстъпват чувствително на чуждестранните: „Не, маркетингът в повечето отбори е тотално изостанал, не може да продаваме, футболните клубове да печелят от артикули, няма близост с феновете, да се организират събития и благотворителни кампании, в които да участват клубовете и футболистите. В това естество малко сме изостанали, но се надявам да се подобряваме в годините“.

„Пожелавам им много здраве и се надявам през тази година и през следващите години да имаме много успехи заедно и да се радваме на победите“, пожела Момчил Цветанов на феновете на Крумовград.

 

Източник: dsport

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *