Себихан Мехмед: Радвам се на всяко ново работно място, за 5 години се откриха 145 Кметицата на Крумовград одобри свършената работа от Фонда на Дънди

Валентина ИВАНОВА

Всички сме доволни от свършената работа, затова че всички от вас повярваха в този фонд. Когато прохождахме, особено първата година, бяхме малко притеснени, че парите остават, а предприемачи не идват. Това сподели Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, на церемонията по връчване на сертификатите на одобрените през 2023 година предприемачи-бенефициенти на Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес бе създаден от „Дънди Прешъс Металс“ и Общината.

Припомняме, че с помощта на Фонда са създадени 145 устойчиви работни места за петте години от съществуването му.

Д-р Феим Ферад получава своя сертификат

За изминалата 2023 година от постъпилите 32 проекта са одобрени за финансиране 15 на обща стойност 1 144 338 лв. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е отпуснала 629 385 лв. 31% от общо подкрепените проекти са стартиращи бизнеси. Разкрити са нови 17 работни места в областите земеделие и животновъдство, производство, здравеопазване.

Връчват плакета на д-р Иванова

Особено съм доволна, че млади хора като д-р Катерина Иванова мислят за родния край. Тя инвестира в Крумовград и ще оказва специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология. Радвам се и на другия проект – Бъдеще за децата, свързан със здравеопазването, където д-р Феим Ферад ще работи с деца с проблеми в развитието си, които имат нужда от специална грижа.

Макар и бавно земеделците също са се престрашили да потърсят подкрепа от Фонда в една тежка ситуация, когато цената на фуражите тръгна нагоре. Скорост набраха предприемачите в областта на услугите. Малката фирма «Пчеличка», която започна с пералня за килими, вече разширява дейността си с отваряне на ресторант. Шинка Ирикова в една малка оранжерия създаде търсена продукция – за нейните марули се извива опашка от чакащи. Затова сега Фондът я подкрепи и тя ще разшири своята произвоствена площ. Радвам се на всяко ново работно място, защото едното винаги води и до второ. Ние с Любомир Хайнов, ръководител на «Дънди Прешъс Металс Крумовград», като учредители, винаги ще помагаме да се създават още работни места, добави кметицата на Крумовград.

Тя изрази своето задоволство, че през 2015 година златодобивната компания се е съгласила да подпише Меморандум с общината за създаване на Фонда и до момента да реализира на 2/3 целите си, които подкрепят каузата на общинската власт за задържи хората в Крумовград и да им осигури поминък.

Инж. Любомир Хайнов увери, че «Дънди Прешъс Металс Крумовград» ще осигури финансите  и ще спази ангажиментите си към Фонда.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *