Руските войски тръгват към Киев, Москва обяви превземането на още едно населено място в Украйна Медведев каза, че войната ще приключи в Киев. Украйна отрича руските твърдения за напредък на фронта.

Руските сили трябва да „достигнат Киев“, за да сложат край на войната с руска победа, твърди Кремъл, предаде The Telegraph.

Дмитрий Медведев, бившият президент на Русия и сега главен съветник на Путин, каза, че превземането на столицата по време на „специалната военна операция“ (както в Русия наричат войната) е единственият начин страната да постигне целите си. Той каза, че руснаците и украинците са една нация и „киевският режим трябва да падне“.

Коментарите му идват, след като Русия грабна инициативата на бойното поле и превзе град Авдеевка, отбелязвайки първата си голяма победа от май миналата година (Бахмут). Русия също твърди, че е превзела плацдарм на левия бряг на Днепър, само дни преди втората годишнина от инвазията.

Междувременно Русия се похвали и с още един успех на фронта. Руските войски са превзели село Победа в Донецка област, твърди Москва. Превземането на малкото село на няколко километра западно от Донецк ще отбележи нов напредък за армията на Путин, ако тази информация бъде потвърдена. „На Донецкия фронт частите на групата войски „Юг“ освободиха село Победа и подобриха позицията си по линията на фронта“, съобщи руското министерство на отбраната. Въоръжените сили на Украйна от своя страна казаха, че отбиват руските атаки срещу населеното място.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че силите на Киев „твърдо“ удържат плацдарма си на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър в южната част на страната, като отхвърли руските твърдения, че са били изтласкани.

„Нашите морски пехотинци твърдо удържат плацдарма“ при Кринки, на левия (източен) бряг на реката в Херсонска област, посочи украинският президент в Телеграм. „Врагът бележи успехи само в операциите си по дезинформация“, добави държавният глава на Украйна.

Източник: fakti.bg

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *