Съратниците на Навални: Беше убит, за да не бъде разменен

Обявеният за мъртъв преди 10 дни Алексей Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения и излежаващ присъда в Германия Вадим Красиков.

Това съобщи ръководителят на разследващия отдел във Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Мария Певчих във видеоклип, публикуван в каналите на Навални в „Ютюб“.

Датата 16 февруари – на която бе съобщено за смъртта му – се обяснява с предстоящата размяна.

„Навални трябваше да е свободен в близките дни, защото бяхме постигнали решение за размяната му“, каза Певчих. „В началото на Февруари на (руския президент Владимир – бел. ред.) Путин бе предложено да го разменят за убиеца и офицер от ФСБ Вадим Красиков за двама американски граждани и Алексей Навални,“ каза още тя.

Певчих каза, че въпреки сделката Путин не можел да понесе мисълта Навални да бъде освободен. По думите ѝ още от началото на войната в Украйна се работи по план той да бъде изведен от Русия в замяна на руски шпиони; дори покойният Хенри Кисинджър е потърсен в хода на преговорите, продължава Певчих, като не посочва кои са американските граждани, които е трябвало да бъдат пуснати.

„Знаем защо убиха Алексей точно сега. Трябвало е да го разменят буквално тези дни“, каза прессекретарят на Навални Кира Ярмиш. „На Путин е направено предложение.“

„Путин реши просто да обърне масата в последния момент“, написа и директорът на ФБК Иван Жданов.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *