В Гърция вече конфискуват коли за лудешко каране Отнетите коли се продават на търг и приходите отиват за пътна безопасност

В Гърция вече е в сила строг закон срещу хулиганите на пътя. Той разрешава на пътните полицаи на кофискуват автомобила, ако шофьорът е превишил сериозно допустимата скорост.

До отнемане на колата се стига при наистина драстични нарушения – шофиране в населено място с 60 или повече километра в час над разрешеното, а за извънградски условия – при превишение с повече от 70 км. Водачът остава без автомобила си, ако бъде хванат да лети по магистрала с 220 км/ч или повече, съобщава СЕГА.бг.

Вече има конфискувани по силата на новите правила МПС-та, включително и на чужденци. Предвижда се отнетите коли да се продават на търг, а приходите ще се разпределят в съотношение 70 към 30 за специален фонд за сигурност на движението и за полицията.

Властите в Гърция непрекъснато затягат контрола и утежняват наказанията за недисциплинираните шофьори. По данни на националната статистическа агенция Елстат основната причина за катастрофите в Гърция с фатален край е високата и несъобразена скорост.

Наказанията за превишена скорост в Гърция по принцип са доста високи. Например за каране с 30 км/час повече от позволеното следва глоба 350 евро и отнемане на шофьорската книжка за три месеца.

За употреба на алкохол глобите са солени вървят с отнемане на шофьорските права за половин години и до два месеца затвор.

А примерът на Гърция за конфискуване на коли за лудешко каране е много добро предложение и за нашето законодателство, в което вече се предвижда и прилага отнемане на автомобили на шофьори, които са злоупотребили с алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *