Изпитан козунак на конци за начинаещи

Наближава Великден и сме сигурни, че всяка себеуважаваща се домакиня отрано си подготвя няколко рецепти, които да тества преди големия християнски празник.

На този ден на трапезата задължително присъства сладкият хляб. Ще ви издадем рецепта, която е не само лесна за изпълнение, но и резултатът е повече от перфектен.

Ето какви продукти са ви нужни:

прясно мляко – 100 мл
кисело мляко – 50 мл
яйца – 2 броя + 1 белтък, а жълтъкът за намазване масло
40 г олио – 50 мл
захар – 150 г
мая – 1/3 кубче жива (около 17 г)
ванилова захар – 2 пакетчета
есенция – 1/2 капсула ром
портокали – настъргана кора от 1 брой
брашно – колкото поеме

За плънката:
стафиди – 100 г
сушени плодове – 60 – 80 г
микс орехи – 50 гр. натрошени
локум – 50 г по желание

Начин на приготвяне:

Започнете с активирането на маята. Прясното мляко се затопля и към него се добавя щипка захар. Маята се натрошава и сместа се бърка добре, за да се подпомогне активирането ѝ. Оставете я на топло място. Когато маята е шупнала, смесете я с 3 ч.ч. брашно, яйцата, захарта, киселото мляко, останалото количество захар, щипка сол, ваниловата захар, есенцията ром и портокаловата кора.

Маслото и олиото се добавят постепенно. Добавя се и брашно, колкото поеме тестото. Трябва да се получи стегнато. Оставете го на топло място да втасва. Когато това се случи, премесете още веднъж и го оставете да втаса повторно. Разделете тестото на 3 топки, които да оформите като фитили. Докато сплитате, добавяйте сушените плодове, ядките и локума. Прехвърлете козунака в тава, намажете го с жълтък и го поръсете със захар. Оставете го да втаса още веднъж. Козунакът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато е готов, оставете леко да се охлади и опитайте. Уникално вкусен е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *