76 години от рождението на художника Джемал Емурлов – Джими Почетният гражданин на Кърджали напусна този свят през 2014-та

Нов живот

Емблематичният художник Джемал Емурлов-Джими е роден на 13 април 1948 г. в село Чифлик, Кърджалийско. Когато е на 6 години, семейството му се премества в Кърджали. През 1968 г. завършва Художествената гимназия в София и веднага е приет в Националната художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Живопис”, където се дипломира през 1974 г.

Макар никога да не е правил самостоятелна изложба, е участвал в много общи и тематични изложби и пленери в страната и чужбина. Негови картини се намират в Националната художествена галерия в София, във всички областни галерии в страната, както и в частни колекции в България, Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и др. Освен като живописец, е известен като майстор на рисунката, автор на пластики, илюстратор на книги, преподавател в СОУ „Владимир Димитров-Майстора” в Кърджали.

Член на Съюза на българските художници от 1980 г. Един от основателите и дългогодишен председател на Дружеството на художниците в Кърджали.

По случай 60-годишния му юбилей е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кърджали“.

Умира на 17 февруари 2014 г. В памет на художника година по-късно в ОДК е учреден регионален конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, който става традиционен.

Съпругата и дъщерята на Джими на откриването на барелефа на художника

Инициативна група от приятели на Джими събра средства и изгради барелеф на художника, поставен през 2019 г. на входа на арт галерията на бул. «Тракия». Автор е кърджалийският скулптор Емил Пенчев.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *