Клането в Сидни е извършено от мъж с психични отклонения, а не от терорист

  • Няма данни нападателят да е имал терористични мотиви, обявиха службите

Нападателят, убил с хладно оръжие шестима души в търговски център в австралийския град Сидни, преди да бъде застрелян, е бил 40-годишен мъж с психични отклонения, съобщи полицията в Нов Южен Уелс. Той е идентифициран като Джоел Каучи от Куинсланд и няма данни да е имал терористични мотиви, съобщи ДПА, предаде БТА.

Нападателят, действайки сам, е атакувал посетителите на търговския център „Уестфилд“ в предградието Бонди Джънкшън, разположен източно от Сидни. Четири жени на възраст между 20 и 55 г., както и мъж на около 30 загинаха на място. Друга жена, на 38 години, умря в болницата. Още осем души са изпратени в болници в Сидни с различна тежест наранявания. Според помощник-комисар Антъни Кук Каучи е пристигнал в Нов Южен Уелс миналия месец и полицията е говорила със семейството му, което си сътрудничи с разследването.

„Както казах снощи, до този момент все още няма никаква информация, която да сме получили, никакви доказателства, които да сме събрали, никакви разузнавателни данни, които да подсказват, че това е мотивирано от някаква конкретна мотивация, идеология или друго. Знаем, че нарушителят е страдал от психично заболяване. Продължаваме да работим по профилирането на извършителя, но на този етап за нас много ясно изглежда, че всичко е свързано с психичното здраве на замесеното лице“, разказа полицейският служител

Деветмесечното бебе, което беше ранено по време на нападението, остава „в тежко, но стабилно състояние в болница“, каза Кук. Докладите предполагат, че жената, починала в болница, е майката на бебето. Полицейска инспекторка от Нов Южен Уелс беше приветствана като героиня, след като се изправила сама срещу нападателя и го застреляла, когато той се хвърлил към нея с нож ръка.

Австралийският премиер Антъни Албанезе приветства „изключителната“ смелост на тези, които са били в търговския център по време на нападението. „Виждаме и кадри на обикновени австралийци, които се излагат на опасност, за да помогнат на своите съграждани. Вчерашната храброст беше наистина необикновена“, допълни той. Албанезе каза, че е получил съболезнования от лидери по целия свят, включително президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Риши Сунак.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Източник: fakti.bg

1 Отговор

  1. Мансур каза:

    Човечеца си е чист християнски екстремист. Християнските екстремисти потопиха в кръв, там къде стъпят. А когато жертвите им се опитат да се защитават кой както могже, даже жертвайки живота си, ги обявяват за мюсюлмански екстремисти. Наглеци неверници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *